Україна повинна прийняти сирійських переселенців – експерт

Читать на русском
Арсеній Яценюк

Україні потрібно зайнятися розробкою програми з переселення сирійських біженців.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Олег Волошин, аналізуючи заяву Арсенія Яценюка про те, що ситуація з мігрантами може вплинути на рішення ЄС про безвізовий режим.

«Подібні зави більше схожі на те, що влада шукає для себе виправдань. Очевидно, що ми не виконали цілу низку критеріїв, в тому числі так і не запустили повноцінну видачу біометричних паспортів, щоб ця процедура не викликала нарікань у європейців. Тому є суто технічні причини для того, щоб європейці не визнавали успішним виконання плану дій щодо безвізового режиму. Тому тепер є гарне пояснення, що європейці не дають безвізовий режим через мігрантів», – пояснює експерт.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк пообіцяв, що українці будуть їздити до країн-членів ЄС без візСказано 21 грудня 2012 р.Статус обіцянки: Не виконано

На його думку, з одного боку, це частково правда, а з іншого – в практичній площині ми не виконали план дій.

«Міграційна криза матиме серйозні наслідки. Взагалі було б варто розглянути можливість розробки якоїсь програми з переселення сирійських біженців в Україну. По-перше, у нас не вистачає робочих рук. Крім того, значна частина з них є росіянами, які тікають від радикальних ісламістів. Сирія – далеко не африканська країна, й тікають якраз найбільш ерудовані, добре освічені», – розповідає він.

Тому, на думку експерта, якщо ми хочемо сподобатись європейцям, було б непогано простягнути руку допомоги й частину цих людей розмістити у себе. Цей жест серйозно оцінили би в ЄС.

«При цьому, не питання їх утримання тут головне, тому що вони тікають не від економічної кризи, а від фізичного знищення», – відзначив Волошин.

Чому Польша, Нідерланди розміщують цих людей? А ми маючи війну, маючи так звані батальйони, які вештаються по всій Україні з автоматами, боїмося сирійських переселенців. Європейці їх не бояться. Питання просто в тому, що їх багато. Але є принципове рішення більшості країн, що їх потрібно приймати. Це гуманітарний обов'язок – допомагати тим, хто опинився на межі фізичного знищення.

«Якщо ми хочемо, щоб приймали нас, але при цьому кажемо, мовляв, це турок, наприклад, ми його не пустимо, то які ми тоді європейці?», – проаналізував Олег Волошин.

Як відомо, сьогодні в парламенті розглядається пакет законів, необхідних для скасування віз, але низка депутатів виступили з критикою запропонованих урядом законопроектів.

Ще вчора прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що народні депутати, які не проголосують за пакет законів щодо безвізового режиму з ЄС, будуть позбавлені дипломатичних паспортів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: