Основні лідери виборчих перегонів Західної України. Експерт

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

У короткій місцевій виборчій кампанії конкуренція переважно буде між чинними мерами та партійними брендами.

У рамках спецпроекту «ОБРАНІ» експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ярослав Юрчишин поділився міркуваннями щодо основних кандидатів у мери обласних центрів Західної України.

Львів

«Ключовим кандидатом залишається Садовий. Він має великі шанси виграти в першому турі. В другому турі великі шанси мають Гірняк, Добродомов, Васюник. Скоріш за все, вибори відбудуться в один тур, і зараз всі ресурси Садового кинуті якраз на те, щоб переконати львівян проголосувати в першому турі. Дати йому 50+1%, щоб не витрачати більше ресурсів. На цьому буде побудована кампанія, що схоже на президентську кампанію Порошенка».

Івано-Франківськ

«Найбільші шанси має Шевченко. Реальну альтернативу йому становить Насалик від «Солідарності». Він відомий своєю роботою на посаді мера Калуша. Тут, скоріш за все, буде два тури, де вони й зійдуться. Чинний мер має невеликі шанси, як і представник «Свободи».

Ужгород

«Тут ситуація складніша. Насправді, є велика кількість кандидатів, але в першу чергу будуть грати кандидати відомі, які вже фактично керували – Ратушняк і Погорєлов. Але Ужгород електорально дуже непередбачуваний і можуть вплинути багато факторів. Лідерів назвати складно, але точно можна сказати, що ужгородці, як правило, на переправі коней не міняють. Ті, хто був, ті й залишаються».

Експерт: місцеві вибори можуть стати найскладнішими за всю історію УкраїниМісцеві вибори, що відбудуться цієї осені, стануть чи не найскладнішими за всю історію України, і саме звичайні українці зараз мають усвідомлювати всю відповідальність за свій вибір.

Луцьк

«Серйозно гратимуть два бренди – «Блок Петра Порошенка» та «УКРОП». Ймовірно, конкуренцію може скласти представник «Народного контролю» Павло Данильчук як людина, що повернулась з АТО, та активіст Майдану. Тому тут можлива конфігурація боротьби між брендами та ідеалами Майдану. Чіткого лідера поки немає».

Чернівці

«Непогані шанси має чинний мер Каспрук. Наталія Якимчук від «БПП» – не дуже відомий та серйозний кандидат. Найкращі шанси, зважаючи на звичку чернівчан голосувати за перевірених діячів, має Каспрук. Крім того, його підтримує Федорук, який заради нього не пішов на вибори. Завдяки активній кампанії непогані шанси має представник «Народного контролю» Василь Гушовський. Але, скоріш за все, буде другий тур, куди вийде Каспрук та представник якогось із відомих брендів».

Рівне

«Основна конкуренція буде між чинним мером Хомком та Якимцем, який іде зараз від «Громадського контролю», хоча донедавна працював із «НФ» і «Силою людей». Тобто там є серйозна група, яка його підтримає. Скоріш за все, буде два тури».

В Тернополі, наголосив експерт, боротьба буде між чинним мером Сергієм Надалом і Тарасом Пастухом, нардепом від «Самопомочі».

Підсумовуючи, він відзначив, що оскільки це коротка кампанія, то основна конкуренція буде між чинними мерами та партійними брендами. Нові люди вклинитися до цього процесу мають мінімальні шанси.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: