Росія отримає контрнаступ НАТО за події в Туреччині – експерт

Читать на русском
Арсеній Яценюк

Реакція НАТО буде такою, щоб Росія нарешті зрозуміла, що Альянс – не забавка.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів віце-президент Атлантичної ради України Олег Кокошинський, аналізуючи заяву міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічюса про те, що РФ грає з вогнем, коли порушує повітряний простір Туреччини, яка є членом НАТО.

«Туреччина як член НАТО вже отримала підтримку Альянсу. Була скликана Північноатлантична Рада для обговорення дій Росії. Туреччина чітко заявила, що не буде з цим миритися, й вимагає гарантій від РФ. Спільна реакція буде й від інших країн. Оскільки це стосується й країн, які межують із РФ навколо Балтійського регіону. Позиція НАТО щодо Росії чітка. Альянс уже розгорнув у шести країнах елементи штабу відповідно до п'ятої статті, де РФ визнана порушником. Посилюються сили швидкого реагування з 13 до 30 тисяч. Щодня відбуваються навчання», – пояснює експерт.

За його словами, зараз НАТО розглядає перш за все можливість загрози та виклики безпеці саме своїх країн, тому реакція буде такою, щоб дати зрозуміти, що Альянс – не забавка.

«Росія хоче показати слабкість інших – як України, так і ЄС. Але в даному разі, на відміну від ЄС, вирішити це питання НАТО зможе. Відомо, що РФ вже зреагувала – нібито все сталося через погодні умови, але однозначно метою було продемонструвати слабкість інших. Але НАТО – це $40 трильйонів ВВП та майже чотиримільйонний людський потенціал. Тому Росія тут взагалі не може конкурувати», – пояснив спеціаліст.

Як повідомлялося, російський військовий літак порушив повітряний простір Туреччини поблизу сирійського кордону в суботу, 3 жовтня. МЗС Туреччини викликало посла Росії в Анкарі, щоб висловити йому протест у зв'язку з порушенням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: