Переформатування уряду: коли відбудеться, кого замінять?

Читать на русском
«Слово і Діло» вирішило дізнатися у експертів, хто може обійняти вакантні посади в уряді і коли очікувати переформатування Кабінету міністрів України.

Питання переформатування Кабінету міністрів України назріло вже давно. Ще 2 липня Верховна Рада звільнила Ігоря Шевченка з посади міністра екології, а 17 вересня парламент прийняв відставку представника «Радикальної партії» Валерія Вощевського з посади віце-прем'єр-міністра. Крім того, очільник Міністерства охорони здоров’я Олександр Квіташвілі також може позбутися посади – нардепи вже чотири рази намагалися звільнити чиновника.

П’ять вакансій

В уряді з’явилося надто багато вакантних позицій, що й змушує Яценюка ініціювати питання заміщення звільнених урядовців. Напередодні Кабмін на чолі з прем’єром Арсенієм Яценюком попросив парламентську коаліцію визначитися з кандидатурами трьох віце-прем'єрів і двох міністрів. Окрім існуючих позицій, голова уряду пропонує ввести і нову посаду – віце-прем'єра з енергетики та промисловості.

Нові посади в Кабміні отримають лише ті, хто потрібен Яценюку – експертЕксперт проаналізував інформацію про те, що уряд ініціює створення посади віце-прем'єра з енергетики та промисловості.

«Прошу вас невідкладно внести від коаліції депутатських фракцій пропозицію щодо кандидатур... першого віце-прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністра України з питань енергетики та промисловості, віце-прем'єр-міністра України з питань європейської інтеграції, міністра екології та природних ресурсів України, міністра охорони здоров'я», – було сказано у листі Яценюка до парламенту. Тож «Слово і Діло» вирішило дізнатися у експертів, хто саме може обійняти вакантні посади та коли очікувати переформатування Кабінету міністрів України.

Два місяці на вибір

На думку політичного експерта Олександра Палія, призначення відбудуться ще до місцевих виборів, оскільки це вигідно владі з політичної точки зору. «Тому що куди відтягувати процес переформатування уряду? Призначення на ці п’ять посад нових людей до місцевих виборів вигідно суто з політичної точки зору. Але заміна в уряді саме цими чиновниками зовсім не обмежується, тому що увесь уряд працює досить неефективно, і не лише завдяки міністрам з цих посад», – зазначає експерт.

Підтримує таку думку і директор Українського інституту аналізу менеджменту і політики Руслан Бортник. «Я думаю, що призначення і переформатування відбудуться до місцевих виборів, адже тоді воно відіграє певну роль у виборчій кампанії. Взагалі, таке переформатування завжди на руку партіям влади, які таким чином зможуть сказати, що «ми щось робимо», «ми намагаємося змінити ситуацію», «ми прибрали неефективних менеджерів і поставили кращих людей». Тому я очікую, що переформатування буде до місцевих виборів», – каже політолог.

Експерт: переформатування уряду – торг між командами Яценюка і ПорошенкаПолітолог поділився міркуваннями відносно інформації, що Президент України не задоволений результатами деяких реформ та припускає відставку деяких міністрів.

За його словами, на користь переформатування також грає криза в коаліції, і конфлікт, який є між великими і малими партіями коаліції. «Цей конфлікт може бути подоланий в тому числі і за рахунок зміни розподілу балансу в Кабінеті міністрів України і посилення ролі малих членів коаліції. Тому вірогідно, що всі зміни в уряді відбудуться до 25 жовтня», – пояснює свою думку Бортник.

На користь призначення нових міністрів і віце-прем’єрів говорить і відсутність часу у коаліціантів. «Враховуючи цейтнот і те, що після виборів будуть підійматися достатньо серйозні питання, пов’язані зі змінами до Конституції, ухваленням закону про вибори на території Донецької і Луганської областей, вони будуть намагатися вирішити питання переформатування уряду ще до місцевих виборів», – підсумовує політичний експерт Петро Олещук.

Саакашвілі в уряді

В режимі очікування: чому і хто з міністрів Кабміну залишить свої посади вже у вересні?Говорячи про необхідність оновлення уряду, прем’єр-міністр нейтралізує конкурентів, які особливо гостро розпочнуть критикувати дії Кабміну під час проведення передвиборчої кампанії напередодні місцевих виборів.

Щодо конкретних персон на посади, тот тут експерти прогнозувати не беруться. За словами Руслана Бортника, кандидатури поки що називати надзвичайно складно, тому що на кожну посаду в залежності від балансу всередині коаліції і від балансу між Президентом і західними партнерами можуть бути обрані абсолютно різні кандидатури. «Єдине, у чому я впевнений, що нам навряд чи варто очікувати в уряді якихось дуже відомих політиків, адже робота в уряді зараз дуже складна і непопулярна. Можливо, це не стосується лише пана Саакашвілі, який може бути призначений на посаду одного з віце-прем’єрів, наприклад на посаду першого віце-прем’єр міністра. Вірогідність цього досить висока», – зазначає експерт.

Підтримує можливість призначення Міхеіла Саакашвілі в український уряд і Петро Олещук. «Існує така ймовірність. У цьому контексті Саакашвілі може виступити рятівним колом для уряду, але фактично тоді він буде виконувати задачі піару та забезпечувати стабільність уряду та залишків підтримки Кабміну». Інших прізвищ експерт назвати поки що не може. Проте, на його думку, оцінювати подібний запит Яценюка необхідно як своєрідну спробу політичного хабаря членам парламентської коаліції, аби мотивувати їх залишитися в складі коаліції. «Тому я думаю, що висока ймовірність розподілу цих посад між членами коаліції, які на даний момент хитаються, аби їх прив’язати до уряду, до коаліції, і забезпечити її життєдіяльність. Для Яценюка це на даний момент ключове питання, бо будь-який розпад коаліції призведе до перспективи парламентських виборів. А враховуючи рейтинг «Народного фронту», перевибори означатимуть відхід Яценюка від політики. Тому для нього це достатньо критичне питання», – відзначає Олещук.

Посадою віце-прем'єра з енергетики Яценюк зможе лише умовно послабити Демчишина – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що уряд просить парламентську коаліцію запровадити посаду віце-прем'єра з енергетики та промисловості.

Але, як кажуть експерти, навіть після переформатування більш високої ефективності та професійності уряду очікувати не слід, тому що кандидати будуть знову обиратися за квотами. «Річ у тім, що у нас уряд коаліційний, і кандидати обираються за квотами, і це часто позначається на його якості. Тому правильно було б узяти якогось професіонала, а не корумповану людину, поставити туди і хай би працював. Коаліційність серйозно шкодить професійності», – резюмував Олександр Палій.

Цікаво, що в парламенті не вважають можливим призначення членів уряду на вакантні посади до місцевих виборів. Принаймні, так висловлюється перший заступник голови парламентської фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігор Кононенко. «Мій прогноз, що до місцевих виборів нічого не відбудеться», – сказав політик і зазначив, що поки конкретних імен кандидатів на вакантні посади у «БПП» немає, але вже невдовзі це питання буде обговорюватися на засіданні фракції.

Немає поки що конкретних пропозицій щодо кандидатур і у «Самопомочі». «Ми із задоволенням обговоримо кандидатури, які ми подамо, кандидатури, які подадуть «Народний фронт» і «Блок Петра Порошенка», для якісного процесу», – підкреслив керівник фракції Олег Березюк. Проте, у кулуарах поговорюють, що незважаючи на пропозиції коаліціантів, обіймуть посади все одно наближені до партії влади люди. Втім, тут важливіше зовсім інше: наскільки ці призначення будуть більш ефективними за невдалі попередні?

Анастасія Оратовська, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: