Нові посади в Кабміні отримають лише ті, хто потрібен Яценюку – експерт

Читать на русском
Віктор Небоженкополітолог

Поява таких структурних змін говорить про те, що Яценюк намагається зміцнити свою владу.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко, аналізуючи інформацію про те, що уряд ініціює створення посади віце-прем'єра з енергетики та промисловості.

«Насправді, ось ці заяви якраз свідчать про те, що прем'єр точно залишається. Ситуація в тому, що прем'єр-міністр віддає частину важливих посад незадоволеним парламентським групам. Це якраз означає, що поява нових посад призведе до появи нових людей, і це зміцнить владу Яценюка ще на кілька місяців», – пояснює політолог.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє в 2015 році скоротити держчиновників на 20%Сказано 15 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Експерт також припускає, що кандидатури інших віце-прем'єр-міністрів уже відомі й саме вони пробивають собі ці місця, тому що досі особливої необхідності в цих посадах не було.

«Це можуть бути представники навіть опозиції. Не виключено, що Бойко чи Льовочкін. Щодо рейтингів «БПП», то гірше вже не буде. Рейтинг більш-менш стійкий і буде триматися до президентських виборів. Ані на Яценюку, ані на Президенті це не позначиться. Населення вже приблизно сформувало уявлення про владу», – аналізує політолог.

Сама поява таких структурних змін, говорить про те, що Яценюк намагається зміцнити свою владу в парламентській більшості.

«Підуть ті, на яких він згоден, й ті, хто прийде на ці посади, повинні будуть привести з собою відповідні голоси для постійного голосування на користь кабмінівських законопроектів. У цьому основна ідея», - розповідає Небоженко.

Новий коаліційний пасьянс: у кого на руках козирі?На думку співзасновника громадського руху «ЧЕСНО» Віктора Тарана, де-факто коаліції вже не існує, і не стало її саме після голосування за зміни до Конституції.

Також він зазначив, що люта боротьба вібудеться за корупційні посади. Наприклад, за міністра охорони здоров'я. Але це буде вирішуватися не в парламенті.

«Велика медична мафія знайде свою людину», – сказав експерт.

Щодо самої посади віце-прем'єра, то він не має серйозних повноважень, тому що підписує документи міністр.

«Демчишин, як і будь-який інший міністр, ніколи не віддасть права підписувати документи. Може з'явитися інша сильна людина, яка поступово відсуватиме Демчишина. Але Демчишин пов'язаний з Порошенком і навряд чи знайдеться бажаючий конкурувати з Президентом за прибуток енергетичних кампаній», – резюмував Віктор Небоженко.

Як відомо, ще в березні група депутатів запропонувала Верховній Раді звільнити міністра енергетики та вугільної промисловості України Володимира Демчишина. Через деякий час сам міністр Демчишин висловив упевненість в тому, що кадрові зміни в парламенті його не торкнуться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: