Підсумком Генасамблеї ООН може стати найбільша коаліція з боротьби з ІДІЛ – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Сирійське питання може зіграти ключову роль у вирішенні всіх конфліктів, в тому числі й війни на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи виступи світових лідерів на Генасамблеї ООН.

«Виступи потрібно розглядати в комплексі. Насамперед – президента США Барака Обами, певною мірою – президента Китаю Сі Цзіньпіна і, звичайно ж, Петра Порошенка й Путіна. Загальний підсумок, який ми отримали від засідання Генасамблея ООН, це те, що конкретних проривів не відбулося, але намітилася співпраця різних країн у питанні боротьби з ІДІЛ. Скоріш за все, країни співпрацюватимуть і, можливо, буде створена найбільша з часів Другої світової війни коаліція», – аналізує експерт.

Імператорське мовчання: до яких нових кроків готується путінський режим?За останній час сталося кілька серйозних подій, які змусили притримати настрої «яструбів» з команди радників президента РФ Володимира Путіна.

Щодо виступу Президента України, то Петро Порошенко, на думку фахівця, виступив добре і сказав все, що потрібно.

«Україна намагалася повернути ситуацію на свою користь блокадою Криму та іншими акціями, намагалася створити певну атмосферу напередодні Генасамблеї ООН. Але жодних ключових цілей ми, на жаль, не домоглися. Ані в питанні введення миротворців, ані щодо права вето РФ, ані щодо переформатування ООН. Ці ключові речі прозвучали, але рішень немає. Можливо, є недопрацювання МЗС, тому що як мінімум можна було ініціювати резолюцію», – вважає Бортник.

Щодо Путіна, то з його промови зрозуміло, що від своїх позицій він не відступить – ані щодо Донбасу, ані щодо Сирії.

Найрізкішим, на думку експерта, був виступ президента Китаю.

«Китай демонструє зараз глобальні геополітичні амбіції: і прибуття кораблів до Сирії, і готовність допомагати Африці. Це говорить про те, що Китайський дракон повертається на світову арену», – сказав Руслан Бортник.

Загальним тлом за підсумками Генасамблеї ООН стало те, що сторони стали «круглішими», а сирійське пом'якшення може зіграти ключову роль у всіх конфліктах, які накопичилися.

Зазначимо, що перед початком виступу Путіна на Генасамблеї члени української делегації розгорнули у сесійній залі національний прапор, прострелений загарбниками на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: