Суд неминучий: Міжнародний трибунал для РФ тепер буде від Генасамблеї ООН – експерт

Читать на русском
Олександр Мережкоюрист - міжнародник

Після вето Росії у справі Боїнга Захід поставив хрест на «режимі Путіна» і суду винуватцям трагедії все одно не уникнути.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист-міжнародник Олександр Мережко, аналізуючи, що РФ скористалася правом вето щодо проекту резолюції Ради Безпеки ООН у справі знищеного малайзійського Боїнга.

«РФ зробила величезну помилку скориставшись правом вето і потрапила під хвилю обурення в усьому світі. Тепер остаточно всім стало ясно, що за цією трагедією стоїть Росія. Це політично не правильний був крок з боку РФ, тому що навіть Китай, який часто РФ підтримує, утримався. Зараз вже мало у кого залишилися сумніви, що сліди ведуть до Кремля. Росія веде себе вкрай неадекватно і агресивно в цій ситуації. І ніяких серйозних аргументів навіть російський МЗС не привів. Були загальні незрозумілі слова Путіна, що цей крок несвоєчасний і контрпродуктивний», – аналізує фахівець.

Олександр ТурчиновКерівник центрального штабу партії "Народний фронт"
Турчинов обіцяє, що Росія відповідатиме перед міжнародним судом за збитий БоїнгСказано 12 червня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

На його погляд, Росія по суті кинула виклик всьому світу і опинилася у тотальній ізоляції. На Заході просто не можуть дозволити собі поводитися так зухвало, як це робить Путін, але свої висновки вони зробили і, швидше за все, поставили хрест на режимі Путіна. Тепер дії Заходу будуть послідовні.

«По суті вето для Росії нічого не вирішує, тому що міжнародний трибунал чи суд все одно відбудеться, просто питання в тому, які юридичні механізми будуть використані. Один з можливих варіантів, що зараз такий міжнародний трибунал буде створюватися на основі резолюції Генеральної Асамблеї ООН, а не на підставі резолюції Ради Безпеки. Є ще один варіант: коли держави, громадяни яких стали жертвами трагедії, на підставі договору створять міжнародний трибунал, в рамках якого буде вироблено розслідування. В крайньому випадку, коли не буде використано міжнародний правовий механізм, то тоді будуть діяти національні суди, наприклад Нідерланди будуть піднімати це питання. Суду все одно неможливо уникнути», – пояснює Олександр Мережко.

17 липня 2015 року Президент Петро Порошенко пообіцяв, що в селищі Грабово стоятиме пам'ятник 298 жертвам катастрофи малайзійського авіалайнера «Боїнг-777», а раніше висловив впевненість, що винні в падінні літака Малайзійських авіаліній, в результаті чого загинули близько 300 осіб, понесуть відповідальність.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: