Псевдоліквідація «ДНР» та «ЛНР» пов'язана з виступом Путіна на Генасамблеї ООН – експерт

Читать на русском
Володимир Горбач

Тактика заморожування конфлікту на Донбасі не означає ліквідацію «ДНР» та «ЛНР».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач, аналізуючи інформацію про те, що країни-члени і партнери НАТО відправлять до України свої військові контингенти, якщо миротворча місія буде затверджена рішенням Радбезу ООН.

«В Україні може бути миротворча місія від Радбезу ООН лише тоді, коли РФ не накладе вето. Якщо росіяни вирішать, що не можуть досягти своїх цілей на Донбасі, й захочуть вийти з ситуації, «зберігши марку», вони можуть на це піти. Однак в найближчому майбутньому не передбачається такої перспективи», – розповідає аналітик.

За словами експерта, те, чим зараз займається українська дипломатія в рамках Генасамблеї ООН, – це пошук підтримки для того, щоб визнати РФ зацікавленою стороною в українському конфлікті та позбавити її права вето. Для цього потрібно назбирати дві третини голосів.

«Це один зі способів, як досягти мети. В даному разі, йдеться про «Боїнг». Це суто гуманітарне питання, і на цій темі можна зібрати необхідну кількість голосів та позбавити РФ права вето», – пояснює Горбач.

Як зазначив експерт, перед Генасамблеєю РФ змінила тактику на більш миротворчу, але це тактичний маневр, покликаний таким чином перекласти відповідальність на українську сторону.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що Мінські угоди не будуть продовжені до 2016 рокуСказано 11 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

«Малоймовіним є згортання проектів «ДНР» та «ЛНР». Це дорога до замороженого конфлікту, на зразок Придністров'я. Це не означає ліквідацію псевдоутворень. На Генасамблеї буде виступ Путіна, тому це все й відбувається. А позиція Заходу така: невиконання РФ угод до Нового року – посилення санкцій», – підкреслив аналітик.

Нагадаємо, рішення про направлення в Україну миротворчої місії ООН або поліцейської місії Європейського Союзу розглядалося на засіданні РНБО ще 18 лютого. Тоді Радбез за підтримки Верховної Ради ухвалив рішення дозволити проведення в Україні миротворчих операцій за участю іноземних військових. Однак жодних конкретних кроків з боку міжнародного співтовариства відтоді зроблено не було.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: