У ролі опозиції «Опоблоку» залишилося перебувати недовго – експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

«Опоблок» дає сигнал, що готовий до формування влади та участі в коаліційних процесах.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, аналізуючи інформацію про те, що «Опозиційний блок» вирішив змінити назву на «Партія розвитку та миру» напередодні місцевих виборів.

«Ідея перейменування у Льовочкіна була вже давно, просто «Опоблок» – це був бренд, створений похапцем спеціально під минулі парламентські вибори, й досить дивно, коли партія, яка претендує на владу, має назву «Опозиційний блок». Відповідно, вони проводять ребрендинг, і виходячи з того, що вони змінюють назву, ми можемо зробити висновок, що вони з якихось причин вважають, що опозицією їм залишилося перебувати недовго», – розповідає політолог.

На його думку, можливо, це свого роду посил, що вони готові до участі в коаліційних процесах, формування влади.

Також, експерт пояснив, що шанси на виборах у них, звичайно, є. Для цього достатньо подивитися на карту минулих парламентських виборів, де вони отримали більшість.

«Якщо згадати перелік спонсорів, наприклад Ахметова, то він контролює економіку низки областей. Таких як Запорізька, Дніпропетровська, частина Донецької та Луганської. Також Харківська область буде за «Опоблоком», хоча там буде розмиття їх електоральної ніші», – припускає експерт.

Підсумовуючи, політолог підкреслив, що для української політики характерний вираз «ніколи не говори ніколи». Потрібно згадати, як розвивалися події в часи Ющенка, тому «Опоблок» у складі коаліції не можна з повною впевненістю виключати.

«Можливо, подібний варіант був би якщо не ідеальним, то досить таки прийнятним для Президента, оскільки домовитися з «Опозиційним блоком» все-таки не складно й можна було б отримати в їх особі непоганого союзника. Але з іншого боку, як людина недурна Президент розуміє, як це вплине на його імідж», – аналізує Петро Олещук.

Резюмуючи, він зазначив, що формальна коаліція буде підтримуватися, але голосування підтверджують, що «Опоблок» неформально вже перебуває в коаліції.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що місцеві вибори 25 жовтня пройдуть за відкритими списками.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: