Минулорічні конкуренти Ярош і Тягнибок можуть об'єднатися – експерт

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Підтримка націоналістів на виборах можлива в західних областях.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Кость Бондаренко, аналізуючи інформацію про те, що Тягнибок запропонував Ярошу включити членів «ПС» до передвиборчих списків «Свободи».

«Правий сектор» і «Свобода» – партії з сумнівним рейтингом, який стрибає в залежності від інформприводів і балансує на межі проходження до Ради. Ці дві політсили можуть об'єднатися, але процес об'єднання зазвичай досить тривалий. Вони займають приблизно одну й ту саму нішу та фактично протистоять один одному. Торік Тягнибок і Ярош були конкурентами на президентських виборах. Кожен з них показав скромний результат. Удвох вони набрали менше, ніж Рабінович», – розповідає політолог.

Тобто, на його думку, як політичні сили вони сьогодні не є лідерами політичного процесу.

«Галасливі, епатажні, але не лідери. Об'єднання політсил ніколи не дає арифметичного додавання. Якщо порівняти, то діє «закон сиропу»: склянка цукру та склянка води не дадуть в сумі дві склянки сиропу. У кращому разі – півтори. Так само і з рейтингами, якщо об'єднуються політсили», – аналізує Бондаренко.

Умовно кажучи, як уточнив політолог, якщо взяти, наприклад, що є 2% у Тягнибока і 2% – у Яроша, то в сумі це буде не 4%, а 3%.

«Але уникнути взаємного протистояння на округах можливо, особливо в західних областях, де націоналісти мають певну підтримку та можливість боротися за місця. Це проект, спрямований на місцеві вибори», – резюмував Костянтин Бондаренко.

Відзначимо, що в кінці березня народний депутат України, лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош заявив, що політична партія «Правий сектор» братиме участь у місцевих виборах. За його словами, рейтинг партії постійно зростає і в регіонах на той момент вже становив 5-7%. Однак пізніше він заявив, що його політсила не братиме участі у місцевих виборах.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: