«Батьківщина» і «Самопоміч» хочуть отримати право вето в коаліції – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Український парламент може перетворитися на «7 кілометр» (ринок в Одесі), де всі будуть тільки торгуватися.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи інформацію про те, що «Батьківщина» погрожує вийти з коаліції та вимагає, щоб з нею погоджували спільну позицію та формування порядку денного.

«Батьківщина», як і «Самопоміч», насправді хоче отримати право вето в коаліції. Відповідно до коаліційної угоди, всі проекти, які потрапляють до порядку денного, повинні проходити раду коаліції, а там кожна фракція, умовно кажучи, має один голос: і «БПП», у якої 140 депутатів, і «Батьківщина» з 20 нардепами мають рівні права. Голосування відбувається консенсусом. Якщо ж консенсусу немає, законопроекти в принципі не повинні виноситися коаліцією і розглядатися в парламенті», – розповідає політолог.

Юлія ТимошенкоНародний депутат України
Тимошенко запевнила, що фракція "Батьківщина" залишатиметься в коаліціїСказано 26 лютого 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Тому, вважає експерт, ті претензії, які мали «радикали» до конституційних змін, обґрунтовані коаліційною угодою.

Також політолог зазначив, що заяви «Батьківщини» – це дволикий шантаж, щоб отримати право вето в коаліції. Для них це означає неприйняття конституційної реформи і 300 голосів, швидше за все, не буде.

«Більшою мірою, коаліція розпадеться, тому що тут причина навіть не у домовленостях, а в рейтингах. Справа в тому, що рейтингів «НФ» абсолютно немає, рейтинги Президента падають, а Тимошенко й Саакашвілі ростуть. Буде важка осінь і зима в соціально-економічному плані і пережити цю осінь в уряді означає «вбити» рейтинги. Коли зростуть комунальні тарифи, люди будуть дуже незадоволені, почнуть в усьому звинувачувати владу, тому фракції знайдуть причину вийти з коаліції», – аналізує Бортник.

При цьому політолог не виключає того, що «БПП» і «Народний фронт» разом з «Волею народу» зможуть сформувати якусь нову коаліцію, або ж буде ситуативна коаліція: формально коаліція є, реально її немає, а всі голосування ситуативні, коли під кожне голосування окремо формуються фракції, групи і депутати.

«Парламент перетвориться на «7 кілометр», Одеський базар, де всі торгуються», – резюмував Руслан Бортник.

Нагадаємо, раніше склад коаліції покинула фракція «Радикальної партії Олега Ляшка». Лідер «радикалів» пояснив, що таке рішення було прийняте у зв'язку з голосуванням за президентські зміни до Конституції, а також у зв’язку з кривавими подіями під Верховною Радою.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: