Перший крок до позбавлення права вето в Радбезі ООН уже зроблено – Сергеєв

Читать на русском
Постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв заявив, що вже запущені механізми позбавлення права вето під час голосування в ООН, але потрібно уточнити положення деяких статей Статуту.

Постійний представник України в ООН Юрій Сергеєв заявив, що механізми позбавлення країн-учасниць права вето у голосуванні Ради безпеки ООН вже запущені, але потрібно уточнити положення деяких статей Статуту Організації.

Про це він повідомив в інтерв'ю «Укрінформу», передає «Слово і Діло».

«Для того, щоб застосувати цей механізм (позбавлення права вето — ред.), особливо – проти постійного члена Ради Безпеки ООН, потрібно уточнити положення деяких статей з точки зору їх реалізації. Наприклад, статті 27, яка говорить про те, що країна, яка є стороною конфлікту – а Росія є такою стороною – має бути позбавлена права голосу під час розгляду цього конкретного питання», – наголосив Сергеєв.

Крім 27-ї статті, за словами постпреда України, ще треба переглянути статтю 6 Статуту ООН, яка може дати можливість виключити Росію з Організації.

«Звертаємося до статті 6 Статуту ООН про членство в Організації. У ній ідеться, що країна, яка постійно порушує принципи, віддзеркалені в Статуті, має бути взагалі виключена з Організації. Трибуна ООН під час Генасамблеї буде використана і нами, й іншими зацікавленими державами для того, щоб встановити більш чіткі механізми покарання країн, які йдуть на такі порушення. Насамперед, це стосується Росії», – підкреслив постпред.

Росія заблокувала створення трибуналу по катастрофі Боїнга-777Вчора на Раді безпеки ООН постпред РФ Віталій Чуркін проголосував проти резолюції про створення трибуналу для розслідування причин катастрофи «Боїнга-777».

Але, як стверджує Сергєєв, треба визнати, що негайного рішення досягти буде складно, весь процес забере певну кількість часу. Хоча, окрім української сторони, даною ініціативою зацікавився й постійний представник Франції при ООН, який виступив з ініціативою щодо утримання від права вето у справах про масові злочини, Росія і Китай відразу її відкинули.

«Ми підтримуємо цю ініціативу, оскільки головна проблема, що стримує врегулювання будь-яких конфліктів, лежить в абсолютно волюнтарному використанні права вето. Заборонити право вето дуже непросто, бо воно створювалося в повоєнній ситуації й фіксувало реалії після Ялтинської і Потсдамської конференцій. Тому перший крок мав би бути зроблений, насамперед, з боку країн-постійних членів ООН. Такий крок зробила Франція», – заявив постпред України.

За словами Сергеєва, дана ініціатива набирає підтримки серед широкого кола країн-членів Організацї Об'єднаних Націй. Правда, поки що великої підтримки з боку РБ ООН не видно, але деякі члени з постійного складу ставляться до цієї ініціативи з розумінням.

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко закликав Раду Безпеки ООН позбавити Росію право вето, через яке Рада не в змозі ефективно виконувати свою роль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: