Аваков не зможе довести провину Тягнибока у подіях під ВР – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Від самого початку те, що відбувалося під Верховною Радою, було грою, за якої «Правий сектор» та «Свобода» намагалися розіграти патріотичну карту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи заяви Олега Тягнибока про те, що він не причетний до подій під ВР і буде судитися з Аваковим.

«Розгляди в системі Тягнибок-Аваков безперспективні. Авакову буде складно, якщо взагалі можливо, довести причетність Тягнибока до організації масових заворушень, незважаючи на фото й відео. Максимум, що вдасться – це притягнути до відповідальності Тягнибока за якісь його особисті дії. Ну і, звичайно, Тягнибок нічого не зможе вдіяти проти Авакова. Тому це просто гра, взаємний шантаж, тиск і спроба виправдатися в очах громадськості, показати, хто крутіший», – аналізує політолог.

На його думку, те, що відбулося, було актом індивідуального терору, за прикладом розстрілу київських міліціонерів кілька місяців тому.

«Те, що сталося, є наслідком «Донбаського синдрому» людей, які повернулися з війни, які не соціалізовані, й продовжують вирішувати проблеми тим же шляхом, що й у Пісках або Авдіївці», – переконаний Бортник.

Експерт переконаний, що спланована провокація завжди супроводжується медійним і політичним прикриттям, але тут подібного не відбулося, й перші день-два ми спостерігали відсутність виразної реакції від усіх сторін.

«Спочатку була гра та рекламна кампанія, за якої «Правий сектор» і «Свобода» намагалися розіграти патріотичну карту. Ця гра влаштовувала владу. Напад на міліціонерів формував негативну картинку тих, хто проти змін до Конституції. Бійка затьмарила критику цих змін. Але весь розклад змінило метання гранати. Політичну гру зламав акт індивідуального терору», – розповідає Руслан Бортник.

На жаль, зазначив він, незважаючи на те, що правоохоронців було втричі більше, ніж мітингувальників, охорона громадського порядку була організована жахливо.

«Відповідальних не буде й не варто сподіватися на це. Притиснуть «правих», спробують поставити їх під контроль, але ми вже бачили ситуацію з «Правим сектором» в Мукачеві й знаємо, чим це закінчується», – резюмував Руслан Бортник.

Нагадаємо, 31 серпня під будівлею Верховної Ради, де нардепи в першому читанні проголосували за закон щодо змін до Конституції, відбулися масові зіткнення. Невідомі розв'язали бійку з силовиками та кинули в правоохоронців бойову гранату. В результаті інциденту постраждало більше сотні силовиків, троє загинуло.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: