Тарифи на воду в різних регіонах відрізнятимуться – експерт

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

В тій ситуації, в якій перебуває ринок енергоносіїв, і враховуючи фінансові можливості соцгруп, недоречно скасовувати єдиний тариф на воду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, аналізуючи інформацію про те, що в Україні скасували єдиний тариф на воду.

«Таке рішення може бути доречним, коли у нас буде абсолютно сформований ринок енергоносіїв, але не зараз. Це означає, що нас позбавляють вибору, і буде один постачальник. Відповідно, зараз надано таке право й можливість учасникам цього ринку визначати тариф та подавати його до НКРЕКУ», — аналізує спеціаліст.

За великим рахунком, на його думку, ми ризикуємо отримати різні тарифи в різних регіонах. Нічого страшного не станеться, бо в різних регіонах і так встановлюють різні тарифи, залежно від того, наскільки затратне виробництво, дороге обладнання.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк запевнив, що аудит тарифів ЖКГ завершиться до 15 червня 2015 рокуСказано 5 червня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Однак на даному етапі це робити зарано, поки має залишатися єдиний підхід до формування тарифів. Хоча насправді, це неправильно, й слід відходити від цього, але фінансові можливості соціальних груп населення не дозволяють. Ми не настільки захищені державою. Поки що логіки у такому рішенні немає, й контроль за тим, щоб був свого роду усереднений тариф, має бути в держави. З часом буде ринок, різні постачальники, й ми до цього дійдемо», — пояснює Юрій Корольчук.

Нагадаємо, тарифи на централізоване постачання гарячої води для населення з 1 квітня 2015 року зросли на 55-57%, а холодної — на 25%.

Як відомо, Арсеній Яценюк у травні пообіцяв, що призначені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), тарифи на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ) пройдуть аудит 4-х міжнародних компаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: