Сироїд: Жебрівський не має права переносити вибори на Донеччині

Читать на русском
Віце-спікер парламенту розкритикувала намір глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації перенести дату виборів в окремих районах регіону.

Голова обласної військово-цивільної адміністрації не має права переносити дату виборів у окремо взятому регіоні, оскільки повноваження для цього має лише Верховна Рада.

Про це віце-спікер парламенту Оксана Сироїд заявила в ефірі телеканалу «112 Україна», передає «Слово і Діло».

Коментуючи рішення глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського провести вибори в частині підконтрольної йому території Донецької області 29 листопада, Сироїд заявила, що в мирний час, згідно з Конституцією, перенести дату виборів в окремих населених пунктах чи районах не може навіть парламент.

Водночас вона зауважила, що таке рішення теоретично може бути прийняте по тих територіях, де діють військово-цивільні адміністрації – але, знову ж таки, лише депутатами Верховної Ради. Глава ВЦА може лише рекомендувати парламенту змінити дату виборів.

«Вибори можуть бути не проведені в умовах воєнного стану, вибори можуть бути не проведені, в принципі, там, де діють ВЦА, і дата у зв'язку з цим може бути перенесена, але зробити це може тільки Верховна Рада. Об'єднання громад жодним чином не є перешкодою для проведення виборів, тому що вибори об'єднаних громад і вибори в ті ради, які існують в межах нинішнього територіального устрою, – це дві різні історії. Можливо, голова ВЦА і може рекомендувати парламенту це рішення, але таке рішення може приймати лише парламент», – розповіла віце-спікер Ради.

Як відомо, 14 серпня Павло Жебрівський створив у Донецькій області 6 об'єднаних територіальних громад та призначив там вибори на 29 листопада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: