Закарпаття й Івано-Франківщина – аутсайдери за показниками мобілізації

Читать на русском
Регіони виконали плани з мобілізації військовозобов'язаних лише на 27 та 25% відповідно, стверджує губернатор Закарпаття Геннадій Москаль.
Геннадій МоскальФото: LB.ua

Закарпатська область посідає передостаннє місце за показником мобілізації військовозобов'язаного населення по Україні.

В регіоні не виконали й третини плану з мобілізаційних заходів, каже голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, інформує «Слово і Діло» з посиланням на його прес-службу.

Зокрема, на Закарпатті було мобілізовано лише 27% військовозобов'язаних від передбаченого плану. Друга за обсягами ухилення від мобілізації – Івано-Франківська область, військові комісаріати якої виконали план мобілізаційних заходів тільки на чверть.

«На сьогодні Закарпатська область виконала план 6-ї хвилі мобілізації на 27 відсотків. Це передостанній показник по Україні, нижче тільки Івано-Франківська область – 25 відсотків. У розрізі окремих територіальних одиниць найгірше справи на Воловеччині (4%), Виноградівщині (10%) та Тячівщині (13%). Найкращі – в м. Берегово – 88% (при тому, що попередню, 5-ту хвилю мобілізації, це місто виконало з найменшим по області показником), Перечинському (65%) та Великоберезнянському районах (50%). Щодо міст обласного значення, то Ужгород виконав план із мобілізації на 35%, Мукачеве – на 38%, Хуст – на 17%, Чоп – на 27%», – йдеться у повідомленні прес-служби губернатора.

Призовників третьої хвилі мобілізації відпустять додому на кілька місяців пізнішеСолдат, що були мобілізовані до Збройних сил України протягом 3-ї хвилі мобілізації, відпустять на ротацію у вересні-жовтні цього року.

Причин такого стану справ у Москаля бачать декілька. Перша – безвладдя в районах, а друга – наближення місцевих виборів, через які селищні, сільські та міські голови не хочуть брати відповідальність за мобілізацію, щоб не налаштовувати проти себе електорат.

«Першу причину ми фактично усунули – в більшості районів призначені голови РДА. А щодо другої, то найближчим часом я особисто зустрічатимуся з сільськими головами по окремих районах і нагадаю їм, що вибори виборами, але за саботаж мобілізації передбачена відповідальність», – додав Геннадій Москаль.

Нагадаємо, 10 серпня Петро Порошенко підписав укази про призначення 9 голів районних адміністрацій Закарпатської області, чиї кандидатури подав Президенту губернатор.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: