З наступного року пільги на проїзд замінять грошовими компенсаціями

Читать на русском
Тепер держава компенсуватиме кошти на проїзд не перевізникам, а самим пільговикам – у вигляді прямих соціальних виплат.

В міністерствах інфраструктури й соцполітики України готують механізм монетизації пільг на проїзд для пасажирів громадського транспорту.

Про це з посиланням на «Українську правду» повідомляє «Слово і Діло».

Технічно обидва відомства уже готові до того, щоб запровадити нову систему компенсації вартості проїзду для пільговиків уже з 1 січня 2016 року. Це, на думку фахівців, допоможе уникнути збитків перевізникам, впорядкувати державні витрати на громадський транспорт та сприятиме розвитку нових маршрутів.

«Якщо замінити пільгу на проїзд адресною грошовою допомогою, то за цієї умови всі пасажири платитимуть проїзд живими грошима. Тому це спонукатиме перевізників розвивати й ті маршрути, які зараз вони вважають безперспективними», – зазначила керівник відділу автотранспорту Мінінфраструктури Світлана Кубальска, додавши, що пасажирові це теж принесе певні переваги: людина сама вирішуватиме, на що витрачати передбачені державою компенсаційні кошти.

На часі – визначення економічно обґрунтованого розміру компенсацій. «Приміром, у 2015 році на оплату проїзду одного пільговика передбачено 47 грн. І це – на рік. Але ми розуміємо, що цих коштів недостатньо. Їх ще може вистачити на оплату проїзду в межах населених пунктів, але ніяк не на міжміський проїзд. Вважаємо, що розмір такої адресної допомоги повинен складати 250-300, а може навіть і 400 гривень», – розповіла Кубальська.

Нагадаємо, 10 червня заступник київського міського голови Олексій Резніков пообіцяв, що тимчасово переміщені особи з окупованих територій України, які проживають у Києві, отримають картку киянина й користуватимуться тими ж пільгами, що й жителі столиці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: