Нелегальний видобуток бурштину досяг рівня варварства – еколог

Читать на русском
Тетяна Тимочкоголова ВЕЛ, еколог

На сьогоднішній день в Україні нелегально збудована ціла імперія з видобутку, транспортування й експорту бурштину.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів еколог, експерт ГО «Бюро екологічних розслідувань» Анатолій Павелко, аналізуючи, що на Рівненщині сталися масові сутички між міліцією та тими, хто незаконно видобуває бурштин.

«Така ситуація склалася внаслідок однієї єдиної причини – наша держава довгий час закривала очі на те, що у нас існують багаті родовища бурштину, які можуть давати прибуток і державі, й інвесторам. З іншого боку, потім держава закривала очі на те, що цей бізнес став цікавий для певних злочинних угрупувань. Фактично, на сьогоднішній день збудована нелегально вже імперія з видобутку, транспортування й експорту бурштину. Такі обєми просто так не зникають в нікуди. Польська біржа сьогодні більше ніж на половину підживлюється потоками, які йдуть з України, при цьому нелегально», – розповідає еколог.

На його погляд, сьогодні чорні копачі бурштину, які нападають на представників Нацгвардії, СБУ – це місцеві мешканці, які збагачувались за рахунок грабунку держави. «І коли повсюди чомусь говорять про бідних місцевих мешканців – це абсурд. Бо варто подивится на яких машинах вони транспортують цей бурштин», – зазначає Павелко.

Нардеп Тригубенко прогнозує створення «бурштинових бірж» на півночі УкраїниНародний депутат Сергій Тригубенко заявив, що невдовзі Верховна Рада має ухвалити в другому читанні новий законопроект щодо видобутку бурштину.

«Те, що відбувається – це варварство, і фактично, в умовах військового стану, це ще й диверсія. Коли одні люди на фронті захищають цілісність країни, а інші в цей час набивають собі кишені, за рахунок багатств, які належать народу України», – вважає експерт.

Як зазначає еколог, з точки зору законодавчих ініціатив на сьогодні є два законопроекти щодо видобутку бурштину та є деякі пропозиції відносно цього:

Екологічне страхування: певне підприємство вносить екологічний платіж. В майбутньому підприємство зобовязується рекультивувати ділянку, а якщо воно цього не робить, страхова здійснює платіж іншому підприємству, яке зможе це зробити.

Екологічна застава: коли підприємство вносить кошти на спеціально відкритий казначейський рахунок, на якому вони акумулюються для того, щоб в подальшому використати їх для відновлення цієї ділянки. Якщо саме підприємство відновлює – кошти йому повертаються. Саме цей механізм поширений в ЄС.

Нагадаємо, за словами еколога Тетяни Тимочко, злочинна безгосподарність колишніх керівників Міністерства екології призвела до того, що значна територія лісів на півночі Житомирщини, Рівненщини і Волині виведена з обігу лісокористування на 100 років.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: