Вощевський пропонує розв'язати «бурштинове питання» по-радянськи – державною монополією

Читать на русском
Віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський запропонував розробити зміни до законодавства, що передбачили б функціонування єдиного державного підприємства з видобутку та реалізації бурштину.

Віце-прем'єр-міністр України Валерій Вощевський пропонує внести зміни до законодавства, що передбачали б створення єдиного державного підприємства з видобутку й реалізації бурштину.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«На моє переконання, має працювати одне держпідприємство, що буде здійснювати видобуток та реалізацію бурштину на внутрішньому і зовнішніх ринках. Держава повинна взяти сферу видобутку «сонячного каміння» у свої руки, і активізувати правоохоронні органи для припинення діяльності «чорних копачів» та контрабандистів», – відзначив Вощевський.

У зв'язку з цим віце-прем'єр дав доручення Мінекології та Держслужбі геології та надр розробити відповідні зміни до законодавства з метою налагодження комплексного й прозорого механізму видобутку й реалізації бурштину.

Тим часом, народні депутати вже мають власне бачення цієї проблеми: як уже писало «Слово і Діло», за словами народного депутата Сергія Тригубенка, у першому читанні вже затверджений законопроект, що передбачає створення ринку бурштину в Україні та заснування відповідної біржі для приватних видобувачів на Поліссі.

Додамо також, що після відставки міністра екології Ігоря Шевченка, Валерій Вощевський почав вести несподівано активну діяльність в питаннях екології. І хоча сам Вощевський про свою участь у конкурсі на посаду очільника Мінекології відмовчується, а на нещодавньому брифінгу обмовився, що не знає кандидатів на цю посаду, у списку ймовірних претендентів його прізвище називають одним із перших.

Цікаво також, що на фоні колег по уряду Вощевський до історії з Шевченком був чи не найменш публічним політиком. Про це свідчать і результати моніторингу системи народного контролю «Слово і Діло»: за 8 місяців на посаді віце-прем'єр дав лише 2 публічних обіцянки, і обидві стосуються природоохоронної тематики. Примітно, що і перша, й друга датуються останнім місяцем: 3 червня віце-прем'єр пообіцяв розглянути відставку Шевченка, а 20 липня – сприяти отриманню 100 млн євро інвестицій на добудову конфайнменту над ЧАЕС.

Насторожує й той факт, що голова уряду Арсеній Яценюк зволікає з призначенням нового очільника Мінекології: з моменту звільнення Шевченка минуло вже 3 тижні, а у Верховній Раді так і не побачили кандидатури нового міністра.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: