Імпортні ліки можуть подорожчати – експерт

Читать на русском

ЄС має більш сувору систему регулювання обігу лікарських засобів, тому немає сенсу проводити ще одну реєстрацію медпрепаратів в Україні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив президент клініки «Борис» Михайло Радуцький.

«Абсолютно нормальна ситуація, що ліки, які пройшли реєстрацію в ЄС, не мають проходити процес реєстрації також в Україні. По-перше, країни ЄС мають більш сувору систему регулювання обігу лікарських засобів, ніж Україна. По-друге, де в Європі є таке, що німецькі ліки, наприклад, сертифікуються в Іспанії? Чому тоді європейські ліки мають проходити сертифікацію в Україні. І, останнє, сертифікація розповсюджується лише на деякі препарати та вакцини», - розповідає експерт.

За словами фахівця, український ринок для Європи не настільки масштабний, а будь-які ускладнення в отриманні ліцензій, або при реєстрації, лише створюють додаткові бар'єри для міжнародної торгівлі, тим більше, що для вітчизняних виробників забезпечня українців оригінальними препаратами, які імпортуються з Європи, є складним.

«Український фармринок, як існував, так і буде існувати, і на нього завжди знайдеться покупець. Єдине, що можливо, - це підвищення рівня цін на імпортні препарати», - додає спеціаліст.

Відзначимо, що в квітні Верховна Рада передбачала розгляд законопроекту, який спрямований на вирішення колізії щодо оподаткування лікарських засобів.

В Україні запровадили ставку ПДВ у розмірі 7% на поставки ліків.

Читайте також: Страхова медицина, збільшення тарифів для населення: план уряду Яценюка

З ринку України в 2011-2013 рр. пішли 2,776 тис. лікарських препаратів, серед яких найбільш ефективні і життєво важливі. Експерти пов'язують це з відмовою компаній проходити процедуру перереєстрації.

Нагадаємо також, що прем’єр-міністр України на засіданні уряду представив програму діяльності Кабінету міністрів. Згідно з програмою, в Україні повинні бути обов`язкове медичне страхування, реформа системи охорони здоров'я. Останнє передбачає скасування реєстрації деяких сертифікованих ліків.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: