Експерт: додатковий імпортний збір призведе до дефіциту імпортних товарів

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Світова організація торгівлі вже почала проводити консультації про скасування механізму імпортного збору в цілому.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи заяву НАТО про те, що Україна повинна зняти мита з військової допомоги, щоб отримати її.

«На початку року уряд ввів імпортний збір у вигляді додаткового мита. Це веде до того, що всі імпортні товари, за винятком тих, що були внесені в список критичного імпорту, обкладаються від 5 до 10% їх митної вартості. На думку уряду, це повинно було допомогти збалансувати стан Бюджету. На сьогоднішній день Бюджет за місячним підсумком демонструє навіть профіцит. Тому цілком доцільно буде скасувати імпортний збір», – вважає економіст.

Як повідомив експерт, СОТ починає проводити консультації, які ставлять за мету скасування механізму імпортного збору в цілому.

«НАТО висуває цілком обгрунтовані вимоги і є ймовірність, що знадобиться скасувати і ряд інших мит. А додаткове мито на імпортні товари – це штучне обмеження імпорту, що веде лише до подорожчання імпортних товарів ще в кілька разів і їх дефіциту», – пояснює фахівець.

Нагадаємо, наприкінці року Верховна Рада ввела додатковий імпортний збір 5% і 10%. Проектом закону передбачається запровадження його тимчасово, строком на 12 місяців, починаючи з 1 січня 2015 року. Додатковий імпортний збір ввели як особливий вид мита в розумінні Митного кодексу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: