Ліквідація або легітимізація: що робити з підкупом виборців?

Читать на русском
Нардеп від фракції «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко вважає, що є два шляхи вирішення цієї проблеми: або повна ліквідація підкупу виборців, або його легітимізація.

У колись спокійній та аполітичній Чернігівській області точаться небачені раніше політичні баталії: в боротьбі за владу зійшлися два найбільших політичних «монстри» – команда Президента Петра Порошенка і команда олігарха Ігоря Коломойського. Поступатися конкуренту не має наміру жодна зі сторін: у битві за голоси виборців учасники передвиборної гонки застосовують усілякі «брудні» методи і технології, в тому числі й підкуп городян.

Народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» Микола Томенко вважає, що є два шляхи вирішення цієї проблеми: або повна ліквідація підкупу виборців, або її легітимізація, пише «Слово і Діло».

«Ліквідувати підкуп як явище можливо через дії правоохоронців. Така спроба мала місце в 2005 році, коли тодішній заступник міністра внутрішніх справ Москаль заявив про відкриття справи за поданням Олійника та інших проти Нестора Шуфрича за підкуп 3500 осіб по 20 гривень на виборах у Черкасах у 2002 році», – розповів Томенко.

Справа проти Шуфрича закінчилася тим, що Ющенко і Янукович підписали універсал, і всі справи були закриті правоохоронцями. А оскільки, за словами Томенка, ліквідувати так звану «благодійну допомогу під час виборчої кампанії» законними шляхом не виходить, варто спробувати її легітимізувати. Томенко називає цей процес «продати мандат на аукціоні».

«Треба ввести узаконення обрання депутатів на аукціонах. Це дає можливість швидко, безконфліктно і відкрито продати депутатський мандат і одночасно розподілити виручені кошти як для місцевого, так і для Державного бюджетів від продажу», – зазначає нардеп.

Нагадаємо, що в Чернігові під час передвиборної компанії кандидата від «БПП» Сергія Березенка звинуватили у підкупі виборців, а його конкурент Геннадій Корбан, не маючи доступу до адмінресурсу, вирішив завойовувати голоси чернігівчан доступними продуктовими наборами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: