Битва за 205-й округ: влада змінилася, а методи боротьби за неї – ні

Читать на русском
Чернігівську область лихоманить від небачених раніше політичних баталій. У битві за голоси виборців команди Президента Порошенка і олігарха Ігоря Коломойського застосовують усілякі «брудні» методи та технології.

За тиждень до «дня тиші» перед голосуванням на 205-му виборчому окрузі (Чернігівська область) дуже навіть шумно. У виборах депутата-мажоритарника бере участь 127 (!) кандидатів, але реальна боротьба йде між соратником Ігоря Коломойського Геннадієм Корбаном і людиною Президента, главою ДУСі (Державного управління справами) Сергієм Березенком.

Гостра фаза боротьби з елементами «екшну» почалася ввечері у четвер, 16 липня. Соратники Геннадія Корбана по партії «Укроп» заблокували автомобіль Toyota Camry (держномер АА 7111 ОМ). У ньому, за свідченням активістів (в т. ч. і народних депутатів), знаходилися скупники голосів на користь пропрезидентського кандидата Сергія Березенка. У коментарі «Слову і Ділу» народний депутат Віталій Купрій повідомив, що у зловмисників було виявлено коробку з грошима – 500 пакетів по 400 гривень у кожному. Ще одна така ж коробка, за словами депутата, була вже порожня, а це, як стверджує Купрій, говорить про те, що 200 тисяч гривень вже були роздані виборцям. Народний депутат каже, що володіє інформацією про те, що кожна така машина виїжджає підкуповувати виборців з мільйоном «на борту».

Власне, детективних подробиць у цієї історії буде з кожною годиною все більше. Вже і зброя фігурує, а один із затриманих виявився, за свідченнями нардепа Бориса Філатова, Рустамом Абдулкерімовічем Салдереєвим, однокласником керівника ДУСі і кандидата в депутати від «БПП» Сергія Березенка, а до того ж він – син підірваного в 1999 році Абдулкеріма Салдереєва з банди Савлохова. Також у багатьох відкритих джерелах можна прочитати про те, що пан Березенко виходець з «молодої команди» колишнього столичного мера Леоніда Черновецького. Але й до цих подій «бойові» дії між конкурентами велися, щоправда, лише в площині обміну компроматом.

«Після тиску і адмінвпливу Геннадія Корбана на окружну виборчу комісію, члени останньої відмовилися приймати подання на членів дільничних комісій від кандидата Сергія Березенка та політичної партії «Блок Петра Порошенка-Солідарність», – про це із посиланням на штаб Березенка повідомив ресурс podrobnosti.ua. Також у цій публікації зазначається: «На переконання працівників виборчого штабу Сергія Березенка, ця ситуація ставить остаточно крапку в питанні використання адмінресурсу в окрузі №205». Будучи над сутичкою, все ж, дозволимо собі здивуватися: як може звинувачувати когось у використанні адмінресурсу глава Держуправсправами і кандидат в депутати від президентської політсили?

Не маючи реального доступу до адмінресурсу, команда Коломойського-Корбана вирішила використовувати перевірені методи – «у будь-якій незрозумілій ситуації критикуй чинну владу» і «ближче до народу». Завойовувати голоси виборців вони вирішили масовими гуляннями, концертами за участю українських зірок і... продуктовими наборами. До слова, останній такий випадок з роздачею гречки чернігівцям підірвав інтернет: в черзі за продуктовими пайками від «Укропа» жителі Чернігова влаштували тисняву і мало не побилися.

Примітно в ситуації навколо виборів по 205-му округу ось що: представники відразу трьох політичних сил з п'яти, що входять в парламентську коаліцію, виступили єдиним фронтом проти висуванця найбільшої в коаліції політсили – «Блоку Петра Порошенка». Депутати від «Народного фронту», «Батьківщини», «Радикальної партії», а також позафракційні народні обранці тиждень тому провели велику прес-конференцію, присвячену порушенням у ході найскандальніших мажоритарних виборів за останній час. Так от, про можливий підкуп ще тоді заявив позафракційний народний депутат Андрій Денисенко: «Укладаються з десятниками, сотниками, тисячниками величезні піраміди. По суті, це угода про соціальну корупцію... Люди, які діють від імені Березенка, укладають відповідні угоди з чернігівцями. Кожен виборець, який погоджується на подібну соціальну угоду, отримує на руки 400 гривень. У цій системі підкупу задіяні 6000 десятників. Кожен з них повинен буде привести по 10 осіб і скупити таким чином голоси 60 тисяч виборців. За нашими даними, вся ця піраміда коштує 60 мільйонів гривень».

Чернігівську область лихоманить від небачених раніше політичних баталій. У битві за голоси виборців команди Президента Порошенка і олігарха Ігоря Коломойського застосовують усілякі «брудні» методи та технології.
Фото: inspirationbreakfast.com

Колишній радник міністра інформполітики і популярний блогер Олександр (Крус) Барабошко, який також бере участь у виборах на 205-му окрузі, вважає, що ситуація з «автомобілем Березенка» була створена командою Коломойського для того, щоб переключити увагу громадськості.

«Корбан офіційно заявляє, що Березенко скуповує якісь голоси. Але це не має «візуалки» під цю всю історію. Але те, що Корбан роздав гречку – весь інтернет про це заговорив. І це дуже їм не сподобалося. І пішла хвиля, і їх це мучить, що весь інтернет лютує. Їм треба було теж якесь своє візуальне посилення зробити, щоб перебити, і зробити щось таке яскраве, щоб увага від них переключилася на іншого. І вони зробили цю історію з машиною. Березенко вже заявив, що це машина Корбана була і що вони самі зробили цю провокацію», – розповідає Барабошко.

За його словами, у боротьбі за виборця політичні сили використовують усілякі, у тому числі й «брудні методи». Мета подібних дій – змусити конкурента витратити на «відмивання» свого іміджу якомога більше грошей і часу. «Чим більше ти забираєш часу у конкурента, тим менше у нього залишається часу на роботу з агітацією, тим менше він зосереджений на якихось своїх справах... Наприклад, один кандидат має можливість займатися своїми справами, а інший постійно займається тим, що відбивається», – пояснив Крус.

Як би там не було, команда фаворита виборів – Сергія Березенка – дуже мляво реагує на звинувачення команди Корбана і тих, хто співчуває йому. Можливо, тому що вони абсолютно впевнені у перемозі і не вважають за потрібне вплутуватися в бійку? Видання delo.ua наводить дані опитування, проведеного Центром соціальних і маркетингових досліджень «Соціс»: 16,9% виборців проголосували б за кандидата від «БПП», керівника Державного управління справами Сергія Березенка, 7,2% – за представника партії «Укроп», екс-заступника голови Дніпропетровської ОДА Геннадія Корбана. Це опитування за стандартною процедурою, а якщо брати до уваги думку тільки тих, хто вже точно визначився з вибором і твердо вирішив брати участь у голосуванні, то картина для Корбана не менше сумна: 41,1% проголосували б за Березенка, 17,2% – за Корбана.

Втім, історія з підкупом теоретично може сплутати всі передвиборчі карти. Тим більше в штабі Березенка неодноразово натякали, а то й прямо говорили про хороші зв'язки Корбана в прокуратурі. У політичного патрона Березенка, припустимо, зв'язки в прокуратурі куди серйозніші, але скандал може вийти гучний. До «дня тиші», нагадаємо, ще цілих 7 днів, які кожна з команд все ж спробує використати з максимальною користю для себе.

Борис Бобров, Роман Калініченко, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: