Тимошенко знову грає з урядом, апелюючи ціною на газ – експерт

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Маніпулюючи переговорами з МВФ, кожен політик може називати свою ціну на газ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики, член комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима, аналізуючи виступ Тимошенко про ціноутворення газу на одному з телеканалів.

«Існує припущення, що люди готуються до шокового удару від тарифів за кілька місяців. Зважаючи на досвід Польщі, яка завжди була для нас прикладом, те, що зробив уряд, попри велику кількість помилок, подібне до того, що колись було в Польші. Переговори з МВФ проходять за зачиненими дверима, й говорити про те, хто що вимагав, дуже складно», – розповідає спеціаліст.

На його думку, уряд навряд чи йшов попереду вимог МВФ, а виконував винятково те, на чому наполягав Фонд.

Арсеній ЯценюкГолова політради партії "Народний фронт"
Яценюк обіцяє, що тарифи на послуги ЖКГ пройдуть аудит 4-х міжнародних компанійСказано 15 травня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Якщо і є якась некоректність, міжнародні аудитори це визначать. Умовно, суть у тому, що можна було ціну в зимовий період виставляти не сім тисяч, а шість тисяч, але це мають з'ясувати лише аудитори. Ніхто не називає цифри. Крім того, кожен може вийти на трибуну й сказати, що МВФ цього не вимагав. Але насправді невідомо, чи був цей політик присутній під час переговорів, тому що власних протоколів від МВФ ніхто не додає до виступів», – аналізує він.

Підсумовуючи, Александр Гудима відзначив, що кожна партія сьогодні шукає свою політичну «фішку», і щоб існувати, потрібно привертати увагу. Звичайно, ціна на газ є болючим питанням для населення й можна пограти на цьому. Це полеміка між урядом і партіями, які перебувають в опозиції справжній та в опозиції коаліційній.

Зазначимо, що в травні 2015 року прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що призначені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), тарифи на послуги житлово-комунального господарства пройдуть аудит 4-х міжнародних компаній.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: