Уряд має єдиний шанс залучити інвестиції для видобутку газу – експерт

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Якщо інвестиції не прийдуть, видобуток газу падатиме, а всі питання щодо зниження ренти вирішує Верховна Рада.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Володимир Омельченко, аналізуючи інформацію про те, що Кабінет міністрів України просить Раду вдвічі знизити ренту на видобуток газу.

«Дана ініціатива є корисним і єдиним шансом залучення інвестицій. Але не відомо, чи пройде цей законопроект у ВР. Якщо інвестиції не прийдуть, видобуток газу падатиме. А всі питання щодо зниження ренти, згідно із законами України, вирішує Верховна Рада», – розповідає Омельченко.

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Кабінет міністрів України просить Раду вдвічі знизити ренту на видобуток газу.

Водночас експерт з енергетичних програм Сергій Дяченко розповів, що внаслідок завищеної ренти припинилися вкладення в газовидобувні компанії, особливо в «Укргазвидобування».

«У них різко впали капіталовкладення в розвідку, тому, звичайно, потрібно знижувати ренту. На скільки саме – питання спірне. Нинішній рівень ренти занадто високий для наших підприємств, але й питання зниження ренти – питання майбутнього. Тут і зараз цього не станеться. Збільшення ренти лобіює Мінфін. Є податкові надходження, які їм вигідні», - розповідає експерт.

На його думку, зараз ситуація з видобутком газу не критична, але проблема в тому, що знижується споживання, тому що впало виробництво, і вже зараз є проблеми зі збутом.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв забезпечити енергетичну незалежність УкраїниСказано 30 березня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти України, Петро Порошенко пообещалдіверсіфіціровать постачання газу і забезпечити енергетичну незалежність України. Він також заявив, що 2015 стане останнім, в якому Україна буде купувати газ у Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: