Іноземні інвестори судяться з Україною за 170 мільярдів гривень

Читать на русском
Міністерство юстиції супроводжує 19 судових справ іноземних інвесторів проти України на загальну суму 170 мільярдів гривень.

Міністерство юстиції України супроводжує 19 судових справ а також веде роботу з досудової медіації по 21 претензії іноземних кредиторів до держави Україна.

Загальна сума позовних вимог інвесторів-іноземців – близько 170 млрд грн, зазначив заступник міністра юстиції України Антон Янчук, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Укрінформ».

«Наразі Міністерство юстиції здійснює супровід 19 судових спорів за участю України та іноземних інвесторів, а також веде роботу з досудової медіації по 21 претензії до держави Україна. Наразі загальна сума вимог по спорах і судових справах становить близько 170 млрд грн», – розповів Янчук.

Ця сума не співставна з аналогічними вимогами кредиторів у попередні роки, адже, за словами чиновника, у 2014 році вона становила 30 млрд грн, у 2013-му – близько 20 млрд. Таке суттєве зростання позовних вимог з-за кордону в Мін'юсті пояснюють кількома причинами. По-перше, збройною агресією Росії, що змушує інвесторів вимагати повернення своїх коштів. По-друге – «спротивом процесам деолігархізації». Олігархи, яких змусили платити більше за користування природними ресурсами, усіма силами намагаються ініціювати «штучні претензії до держави, користуючись складною економічною ситуацією», каже Янчук. Крім того, значну роль відіграло падіння курсу гривні й погана робота судової системи.

У цьому питання Україна повинна рішуче відстоювати свої інтереси, оскільки, як показує практика, міжнародні арбітражі охочіше стають на бік інвесторів, аніж держави, до якої ті позиваються.

Нагадаємо, Міністерство фінансів України продовжує переговори з кредиторами Міжнародного валютного фонду щодо реструктуризації боргів України. І політологи, і сама міністр констатують, що перемовини проходять дуже складно. У зв'язку з цим у вівторок Верховна Рада прийняла закон, що дозволяє Кабміну припиняти виплати за зовнішніми боргами. Політики припускають, що таким чином уряд готується до варіанту національого дефолту в разі неспроможності домовитися з кредиторами.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: