Греція зрозуміла небезпеку зв'язків з Росією і погодилася на умови МВФ – експерт

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Для МВФ не проблема виділити 50 мільярдів для Греції. Різка позиція Греції була пов'язана з небажанням наосліп виконувати вимоги кредиторів і впливом Росії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло, аналізуючи ситуацію в Греції.

«Усі різкі заяви Греції були потрібні для того, щоб підвищити вагу нового уряду і спробувати домогтися якихось вигідних умов для себе. Тобто не сліпе виконання вимог кредиторів, а спроба дійсно вести переговори. З іншого боку, потрібно розглядати цю ситуацію з позиції політичних міркувань. Є суб'єктивні речі, пов'язані з впливом Росії, яка прагне дестабілізувати ситуацію на рівні Євросоюзу», - розповідає експерт.

На його думку, Греція, можливо, розраховувала на РФ, тому що Росія давала певні обіцянки. Але враховуючи нинішній стан Росії, Греція просто зрозуміла не лише безперспективність, а й небезпеку таких зв'язків, і вибрала більш надійний варіант.

«Для МВФ навіть 50 мільярдів євро не така величезна сума, тому що якщо згадати кризу 1998 року, то МВФ виділив на підтримку Південної Кореї більшу суму. МВФ абсолютно байдужа доля Греції та інших країн, які він фінансує. МВФ створено для того, щоб забезпечувати стабільність світової валютної системи, і тому будь-які заходи, що МВФ здійснює й щодо України, спрямовані на те, щоб не допустити кризового розхитування цієї системи», – пояснює фахівець.

Нагадаємо, МВФ офіційно підтвердив, що Греція не виплатила вчасно 1,6 млрд євро, що означає дефолт. Греція стала першою країною з розвиненою економікою, що допустила дефолт. Тепер Греція зможе отримати фінансову допомогу від МВФ тільки після того, як погасить заборгованість.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: