Україна посилено намагається не повторити долю Греції – The New York Times

Читать на русском
Західні аналітики відзначають набагато більш гідну поведінку України в питанні виплати боргу, порівняно з Грецією, яку офіційно оголошено банкрутом.

Західні аналітики відзначають набагато більш гідну поведінку України в питанні виплати боргу, порівняно з Грецією, яку офіційно оголошено банкрутом.

Про це пише The New York Times, передає «Слово і Діло».

«Ніхто не знає, чим обернеться нескінченний конфлікт між Афінами і європейськими лідерами, які контролюють їхні витрати. Але в Києві, іншій європейській столиці, затиснутій у лещатах боргових переговорів, зрозуміло одне: український уряд не хоче закінчити як Греція – багаторічними сперечаннями з кредиторами», – пише в своїй статті аналітик Ендрю І. Крамер.

«У світлі цього, за підтримки МВФ, українці наполегливо намагаються змусити іноземних інвесторів піти на значні збитки в первісній угоді про фінансову допомогу», – стверджує автор.

Зокрема, гігантський інвестиційний фонд Franklin Templeton, переговори з яким стартували у Вашингтоні, не пішов на угоду зі списання частини українського боргу. Замість цього у фонді наполягали на продовженні періоду оплати до 2019 року.

«За даними аналізу кредиторів, економіка України оговтається досить швидко для того, щоб здійснити виплати із золотовалютних запасів», – пише Крамер.

«Чиновники в Києві також активно дають зрозуміти, що кредиторам слід звинувачувати тільки себе в тому, що вони проігнорували очевидні ознаки корупції в уряді колишнього президента Віктора Януковича», – йдеться в статті.

«МВФ – хай і не погоджуючись з аргументом, що злодіяння попереднього уряду дають привід ухилитися від сплати українського боргу, – припустив, що кредитори мають змиритися із серйозними збитками, засновуючи свою аргументацію на необхідності стримувати безконтрольне збільшення співвідношення борг/ВВП України», – пише видання.

Економіст Citigroup Іван Чакаров, який уважно стежить за ситуацією в Україні, зазначає: «Якщо у Греції можна чогось навчитися, то це необхідність бути дуже агресивним з самого початку щодо того, якого роду скорочення вимагається».

Раніше в МВФ заявляли, що зможуть виділити фінансову допомогу Україні тільки після реструктуризації державного боргу.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: