Щоб «завалити» правки до Конституції, депутати прикриваються гаслами — експерт

Читать на русском
Павло Нуссполітичний аналітик

Щоб «завалити» голосування за введення в дію поправок до Конституції, деякі політики цинічно прикриваються гаслами на кшталт «Донбас зливають!».

Про це пише політичний аналітик Павло Нусс на своїй сторінці у Facebook, передає «Слово і Діло».

«Коаліція проходить іспит. Якщо розкол, тоді нові вибори. І це не просто гра політичних партій напередодні виборів до місцевих органів влади задля нарощування електорального поля, а пряма безкомпромісна боротьба олігархії з прийняттям нової Конституції та її імплементації, яка передбачає децентралізацію, а відповідно й деолігархізацію влади. Не секрет, що майже кожен український олігарх має контроль та вплив на парламентські групи, які лобіюють його або їхні бізнесові інтереси, спираючись на централізовану систему влади різного рівня. Нова українська Конституція, проект якої схвалений Венеціанською комісією, передбачає найнеобхіднішу для проведення глобальних реформ норму — децентралізацію», — пише аналітик.

За його словами, саме для нейтралізації цієї норми деякі політичні структури, представлені в парламенті, використовуючи механізми маніпулювання свідомістю громадян, роблять все можливе, аби «завалити» голосування за введення в дію деяких поправкок до Основного Закону, цинічно прикриваючись гаслами на кшталт «Донбас зливають!», «Ганебна здача території!».

«Жодної здачі українських територій проект нової Конституції не передбачає. Навпаки — закріплює держустрій, надаючи право місцевим громадам бути самостійнішими в фінансово-економічних питаннях, що надасть можливість забезпечити модернізацію того чи іншого регіону з одного боку, з іншого — блокує можливу сепаратистську політику місцевої влади. Багато чого нового та модернізованого передбачає цей проект, натомість маємо прямий опір олігархів», — вважає Нусс.

Підсумовуючи, він зазначив, що в разі проваленя голосування за проект Конституції парламентська коаліція зазнає розколу, що призведе відставки уряду, розпуску парламенту та призначення дати дострокових виборів до ВР.

«Скажу прямо, що позиція партії «Самопоміч» та її нових союзників (блокування прийняття нової Конституції) — загроза. Сценарій прописаного вище посту призведе не до втрати контролю над деякими районами Луганської та Донецької областей, а до втрати довіри глобального Заходу, який зацікавлений в цьому проекті закону та напряму вимагає пришвидшення його прийняття», — підсумував політичний аналітик.

Зазначимо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк упевнений, що Конституція не буде писатися під людину, політичну кон'юнктуру або миттєву доцільність, та запевняє, що нова Конституція створить фундамент для динамічного розвитку країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: