У коаліції проблеми з «особливим статусом Донбасу»

Читать на русском

Перший заступник керівника фракції «БПП» Ігор Кононенко повідомив, що коаліція не має єдиної позиції щодо питання особливого статусу Донбасу.

Про це повідомляє «Слово і Діло»з посиланням на«УНІАН».

Відповідаючи на запитання журналістів стосовно причин двогодинного запізнення засідання Ради, пан Кононенко повідомив про розбіжність у позиціях коаліції.

«Є неузгодженість позицій у коаліції щодо питання особливого статусу зони бойових дій. На даний момент фракції «Радикальної партії», «Самопомочі» і «Батьківщини» не готові підтримувати цей законопроект, внесений Президентом. Тому оголошена перерва і зараз збирається рада коаліції. Будемо намагатися знайти спільну позицію», – сказав депутат.

Тим не менше, за словами заступника керівника «БПП», голосів вистачить і без цих фракцій. Проте у «БПП» вважають, що таке питання вимагає коаліційної єдності.

У той же час Ігор Луценко заявив, що «Батьківщина» точно не голосуватиме за «особливий статус», оскільки вважає його «юридичним узаконенням окупації».

«Коаліція не може знайти компроміс з питання про надання права на особливий порядок самоврядування для частини Луганської та Донецької областей. Парламент не готовий до прийняття рішень. Тому переговори в коаліції тривають. Складно сказати, наскільки вони взагалі будуть результативними. Ми точно не будемо голосувати за юридичне узаконення окупації», – заявив Луценко.

А на думку лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка, територіям, на яких відбуваються бойові дії, необхідно надати статус окупованих.

«Нас намагаються переконати і знайти компроміс у питанні голосування за ці закони», – сказав Ляшко і додав, що «Радикальна партія» не підтримує дані законодавчі ініціативи, адже вважає їх «легалізацією російської окупації».

Нагадаємо, вчора після переговорів у Берліні канцлер Німеччини Ангела Меркель назвала «особливий статус» сміливим кроком Президента України.

«Це був дуже сміливий крок Президента України зараз внести законопроект про особливий порядок самоврядування. Я розумію, що це дуже нелегко – прийняти закон, який надає певні (розширені – ред.) права», – сказала Меркель на спільній прес-конференції з Петром Порошенком після переговорів.

Зазначимо, що голова ВР Володимир Гройсман не вважає цей статус «особливим». За його словами, на сьогоднішній день мова йде лише про особливий порядок проведення виборів на цих територіях.

«На виконання Мінських угод, я заявляю, що в постанові немає жодних положень про особливий статус, а про території, де мають бути проведені вільні і демократичні вибори. Тому мова не йде про особливий статус, якісь особливі речі», – пояснив Гройсман.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: