Перед виборами політики вирішили згадати про народ – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Відміна військового збору – не що інше, як намагання чиновників заробити собі додаткові бонуси перед виборами.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи скасування військового збору 1,5% на валютні операції.

«Введення військового збору було необхідним кроком, оскільки була велика просадка з фінансуванням оборонної сфери. Раніше в Державному бюджеті України не передбачались такі великі витрати на оборону, так як ніхто не міг передбачити війни. Потрібно було шукати додаткові джерела на для фінансування оборони і свого часу цей податок виконав таку функцію. Зараз Україна почала отримувати зовнішню фінансову допомогу, в Держбюджет-2015 закладено втричі більше витрат на оборону за рахунок скорочення по інших статтях», – розповідає Новак.

За його словами, потреби у військовому зборі більше немає, оскільки податок вже більше діє не як масштабне бюджетне навантаження, а як соціальне.

«Не слід забувати, що у скасуванні збору зіграло свою роль безпосередньо й те, що український уряд входить у передвиборчу стадію напередодні місцевих виборів. Звичайно, що провладні політичні сили напередодні виборів хочуть заробляти собі бонуси та починають робити соціально-популярні жести для населення. Приклад – відміна військового сбору», – аналізує Андрій Новак.

Нагадаємо, наприкінці липня минулого року Верховна Рада прийняла закон про внесення змін до Податкового кодексу України, згідно з яким введено новий загальнодержавний військовий збір у розмірі 1,5%.

Від 11 червня 2015 року набрав чинності закон про скасування для населення 1,5% військового збору з валютних операцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: