Економічна блокада допоможе Росії захопити ринок Донбасу – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Економічна блокада з боку України підштовхує Донбас до Росії та дає можливість російським бізнесменам захопити ринок регіону.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи заяву Луценка про повну економічну і транспортну блокаду Донбасу.

«Я не думаю, що Луценко дійсно вважає, що Україні необхідно блокувати окуповані території. Можливо, нинішні заяви – це спроба шантажу, з учиненням тиску на сторони «ДНР» і «ЛНР», тому що у нас зараз йде дуже складний переговорний процес. Працює контактна група, яка ще тричі засідатиме протягом червня. Під час роботи контактної групи й виробляються реальні механізми, «дорожня карта» з реінтеграції цих територій. Саме зараз сторони домовляються про те, які права отримає місцеве самоврядування, окремі райони, а що залишиться в компетенції центральних органів влади України», – розповідає Бортник.

За його словами, зараз сторони намагаються одне одного «перетиснути». Захарченко заявами про те, що буде завойовувати інші міста Донецької області, а українські політики – про небхідність економічної блокади.

«Блокада Донбасу – це шлях в нікуди. Є приклад Грузії, яка розірвала всі зв'язки з Південною Осетією й Абхазією, але це не допомогло їй реінтегрувати території, збільшити там кількість своїх прихильників. Щоразу будь-яка блокада тільки призводить до того, що ці території віддаляються від метрополії, тобто від України. Економічна блокада Донбасу призвела до того, що тримільйонний ринок, який можна порівняти з територією Ізраїлю, захоплений російськими підприємцями. А українські підприємці втратили не тільки зовнішні ринки СНД, а й внутрішній ринок. Це ще більший бар'єр між Україною і Донбасом», – пояснює експерт.

Нагадаємо, 12 травня глава Луганщини Геннадій Москаль власним розпорядженням заборонив перетин лінії розмежування, що проходить через Луганську область, для будь-яких транспортних засобів, включаючи легкові автомобілі.

Сьогодні лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко повідомив, що необхідно зупинити будь-яке транспортне сполучення з окупованими територіями Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: