Україна підштовхує жителів Донбасу відмовитись від українського громадянства — експерт

Читать на русском
Євген Корнійчукюрист
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Більшість людей, що лишились на окупованих територіях, не обирали для себе такої долі. Вони є громадянами України і мають бути забезпечені своєю державою.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист Євгеній Корнійчук, аналізуючи повідомлення про те, що Державна фіскальна служба має намір врегулювати товарообіг в зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

«В законодавстві дійсно є прогалини з регулюванням товарообігу в зоні АТО та втручанням силових структур, але це не основні проблеми. Дійсно потрібно нести фіскальну відповідальність і має бути чітка врегульована система забезпечення. Коли говорять, що здійснюється контрабанда з території України в зону АТО — це абсурд. Хіба це не територія України? Яка контрабанда? З боку РФ — так, але не з України. В цьому питанні в основі лежить не юридичне врегулювання, а політичне. Після того, як уряд прийняв деякі закони стосовно окупованих територій, ми фактично самі підштовхуємо тих громадян відмовитися від українських паспортів. Більшість тих людей не вирішували своєї долі і багато з них не можуть просто фізично покинути свої домівки», — ввважає Корнійчук.

Водночас аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь пояснює, що поки буде попит на товари в тих районах, що непідконтрольні українській владі, туди будуть продовжувати постачати товари.

«На сьогоднішній день найбільш економічно вигідно постачати товари через Україну. Причина в наступному: тим, хто постачає, вигідніше заплатити хабар на блокпості і перевезти цей товар, аніж везти аналогічні товари з Росії. Сума хабаря в рази менша, ніж ті затрати, які потрібні для ввезення товарів з РФ. Тому питання навіть не стільки в контролі кордону, адже все одно будуть знайдені способи, як доставити товар», — розповідає Жолудь.

На його переконання, навіть якщо ми повністю закриємо, заблокуємо свою частину, це призведе до того, що в неконтрольованих територіях ціни зростуть через те, що товари будуть завозитись з РФ. Це все одно не буде ефективним з точки зору блокади, будуть просто інші постачальники.

«Значна частина товарів, які завозяться — це товари повсякденного вжитку, тому виникає питання вже морального й законного характеру. Наскільки Україна як держава має право не надавати доступ до харчів та не забезпечувати своїх же громадян, навіть якщо вони опинилися в непідконтрольній зоні?», — аналізує Жолудь.

Нагадаємо, нещодавно в прес-центрі АТО повідомили, що на півдні Донецької області сили антитерористичної операції постійно надають допомогу місцевому населенню. «Почастішали випадки, коли громадяни України, які проживають на території, тимчасово підконтрольній терористичному угрупованню «ДНР», приходили на блокпости українських військовослужбовців з проханням поділитися продуктами. У всіх подібних випадках наші воїни охоче передають їжу цивільним особам», — йдеться в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: