Після саміту ЄС Росія не може піти на новий етап війни – експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Вибори на Донбасі можуть взагалі не відбутися. Звичайно, РФ буде шантажувати, але після саміту ЄС вона не зможе піти на агресію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Петро Олещук, аналізуючи умови проведення виборів на Донбасі.

«У контексті Мінських домовленостей було сказано, що проведення місцевих виборів буде одним із способів мирного вирішення конфлікту. Але кожен розуміє це по-своєму. Очевидно, що українська сторона не може піти на проведення будь-яких виборів, якщо вони проводитимуться без роззброєння незаконних формувань. Це перша умова. Друге – вибори можуть пройти тільки згідно з українським законодавством. Бойовики на це не підуть і все, що зараз відбувається, не більше, ніж окозамилювання», – розповідає експерт.

За його словами, є ймовірність, що вибори взагалі не відбудуться, а якщо вони і будуть проведені, Україна визнає їх нелегітимними.

«Нового витка агресії через це не буде. Будуть залякувати, шантажувати, проводити провокації, говорити про те, що знову перекидають війська, але реально для масштабних нових наступів немає можливості. Після саміту ЄС для Росії вирішується питання санкцій», – пояснює експерт.

Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив, що проведення місцевих виборів на Донбасі сьогодні за українськими законами неможливе.

«Я бачу заяви і Президента, і голови ВР, і прем'єр-міністра, і зарубіжних наших друзів, іноді в лапках друзів, які наполягають на цих виборах. Так от, якщо вибори відбудуться, це будуть вибори, які фактично легалізують бойовиків, це міна уповільненої дії під територіальною цілісністю України. Якщо зараз ми де-факто не контролюємо частину Донбасу, то після цих так званих місцевих виборів ми де-юре втратимо контроль над Донбасом», – стверджує Ляшко.

Нагадаємо, згідно з прийнятим Верховною Радою законом про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей, особливий статус територіям надається лише після проведення місцевих виборів за українськими законами.

Порошенко підкреслив, що місцеві вибори на Донбасі можуть відбутися тільки за українськими законами і після повної деокупації. Він не виключив, що місцеві вибори на Донбасі пройдуть у 2015 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: