Відключення Росії від SWIFT можливе після блокади «Газпрому» – експерт

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Захід має свою стратегію протидії Росії і в питанні відключення системи SWIFT не буде орієнтуватись на прохання України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Юрій Буздуган, аналізуючи ймовірність відключення Росії від системи SWIFT.

«Відключення Росії від системи SWIFT – один з етапів ескалації. Ніхто не буде вживати максимально можливих санкцій проти Росії, принаймні, зараз. Хоча Україні гарантувалася територіальна цілісність членами ядерного блоку, але протидія Росії буде відбуватися не разово і силовим чином, а поступово і з ескалакцією. Як будуть діяти світові лідери, залежить не від України та наших бажань», – розповідає економіст .

За його словами, Захід не буде діяти, виходячи з прохань України, а буде чинити згідно своєї стратегії протидії Росії.

«Російська економіка сьогодні – це на 80% нафта та газ, та на 20% – традиційна аграрна та внутрішня економіка. Відключення Росії від системи SWIFT вдарить по зовнішній економіці. Відключення SWIFT чи блокада «Газпрому» – це одне й те ж саме. Ніхто ж з «Газпромом» не припинив співпрацю, бо Захід поки ще тотально залежний в секторі газу від Росії. Зараз відбувається процес переорієнтації на диверсифікацію. На це потрібно близько двух років, тому й відключення від SWIFT можливе мінімум через 2 роки», – вважає експерт.

Нагадаємо, Bloomberg з посиланням на власні джерела повідомив, що незважаючи на декларації щодо можливого відключення Росії від міжнародної банківської системи SWIFT, лідери ЄС та США навряд чи підуть на такий крок, оскільки це в першу чергу вдарить по економічних інтересах цих країн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: