Глава «Нафтогазу» розповів, чому ринкова ціна на газ вигідна для українців

Читать на русском
Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що більше 20 років держава витрачала величезні гроші з Бюджету, щоб газ залишався дешевим для українців.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що більше 20 років держава витрачала величезні гроші з Бюджету, щоб газ залишався дешевим для українців.

Про це він розповів в інтерв'ю «Українській правді», передає «Слово і Діло».

Зокрема, на зауваження про те, що вже багато років з екранів телевізорів людям розповідали про те, що газ внутрішнього видобутку йде для споживання населенням, Коболєв відповів: «Людям брехали. Людям брехали з конкретною метою. Людям давали газ дешево, щоб іншою рукою забирати у них набагато більше».

Крім того, як стверджує голова «Нафтогазу», встановлення ринкової ціни на газ в Україні вигідно як для Держбюджету, так і для звичайних громадян.

«Держава встановлює ренту, через яку забирає у виробника «зайвий» прибуток. Зараз для державної компанії ця рента – 70%. З імпортера держава таку ренту отримати не може, тільки з власного виробника. Значить, державі вигідно, щоб в країні продавалося якомога більше газу внутрішнього видобутку», – пояснює Коболєв.

Він також уточнив, що за рахунок ренти наповнюється Держбюджет, а також фінансуються субсидії для тих, кому складно платити повну ціну за газ.

«З цих грошей держава може оплачувати інші важливі витрати. Проекти з енергомодернізації ЖКГ, установку лічильників, наприклад. Можна фінансувати зарплати вчителям і медикам. Можна дороги будувати. У нашій країні система багато років працювала рівно навпаки. Держава витрачала величезні гроші з Бюджету, щоб газ залишався дешевим для всіх», – констатував чиновник.

«Це мало конкретні позитивні фінансові наслідки для тих, хто брехав і продовжує брехати вам з телевізора. Дешевий газ – це ширма, за якою знищували внутрішній видобуток і відверто працювали на іншу країну», – резюмував Коболєв.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: