Тарифний капкан: скільки реально коштує газ для українців?

Читать на русском

Розмови про те, чи потрібно підвищувати тарифи на природний газ для населення, як не перетворити цей процес у саботаж і серйозну кризу неплатежів, яка реальна ціна українського газу, вже давно стали нагальною темою української енергетики. У травні минулого року уряд України підвищив ціни на газ для населення в середньому на 63%. З того моменту вартість природного газу підняли на 280%. Втім, і це далеко не останнє підвищення, яке чекає на українців...

На початку своєї роботи в уряді прем'єр-міністр Арсеній Яценюк обіцяв, що тарифи для населення будуть збільшуватися поступово – до 2017 року. Тобто, «шокова терапія» повинна була розтягнутися в часі на 2,5 роки. Зараз ціни на газ для людей коливаються в межах від 1182 до 4011 грн за тисячу кубометрів, залежно від наявності лічильника й обсягу споживання. Проте в «Нафтогазі» вже озвують іншу цифру – нібито обґрунтований тариф для населення в 2015 році повинен становити близько 5430 гривень за тисячу кубометрів. Таким чином, підвищення тарифів буде просто неминучим. Тепер же Яценюк обіцяє, що Кабінет міністрів до кінця року передбачив 24,5 млрд грн на субсидії для малозабезпечених.

Тим часом, навіть найбільш платоспроможні кияни не поспішають платити за новими тарифами. У «Київенерго» вже повідомляють, що рівень розрахунків за теплову енергію у цьому опалювальному сезоні погіршився на 25% порівняно з минулим роком. За їх даними, на 1 квітня заборгованість усіх категорій споживачів за теплову енергію перед компанією становила більше 2,25 млрд грн. Майже 92% цієї заборгованості – борги комунальних підприємств, житлових організацій та бюджетних установ. Найбільш злісні неплатники – школи, лікарні, ЖЕКи, бюджетні та державні організації. При цьому, вже ухвалені відповідні документи, які дозволяють державі проводити відчуження житла та іншої нерухомості у злісних неплатників. І в даній ситуації це буде тільки загострювати ситуацію в країні.

Цікаво, що за експертними оцінками, реальна собівартість видобутого газу на території України становить близько 30-40 доларів за кубометр. Тобто, враховуючи нинішній курс, собівартість українського газу становить не більше 800 грн, решта – це вже доходи газовидобувних компаній і монополіста НАК «Нафтогаз».

Експерти уточнюють: уряд хоче піти європейським шляхом, щоб ціна на газ дорівнювала ціні імпортного газу. Але Україна до цього не готова. Так, експерт енергетичних програм Володимир Саприкін каже, що «уряд орієнтований тільки на підвищення ціни на газ. Однак якими будуть наслідки? Подальше підвищення може призвести до нульового ефекту. Люди зовсім перестануть платити», – припускає Саприкін.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко впевнена, що в України є всі шанси забезпечити потреби бюджетного сектора та житлово-комунального господарства газом власного видобутку. Для цього, на її думку, держава зобов'язана повернути контроль над газовими родовищами, які досі незаконно використовує оточення президента-втікача.

«В Україні видобувається 19,5 млрд кубометрів газу, а необхідно – 21,48. Ціна на газ для населення повинна бути втричі нижчою і становити 2355,7 грн, а не 7188 грн, навіть з урахуванням 2 млрд кубометрів імпортованого газу, якого не вистачає. Крім того, 7 млрд кубометрів газу з обсягів, які видобуваються в Україні, насправді належать не інвесторам. Цей газ досі незаконно отримують структури оточення Януковича», – повідомила Тимошенко.

Водночас голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик застерігає: власного видобутку газу в Україні не вистачає, оскільки туди входить і газ «Укрнафти», який Коломойський використовує за так званими субсидованим цінам для поставки на свої підприємства. «З газового балансу України потрібно виключити той газ, який видобувається «Укрнафтою», інакше держава буде постійно втрачати близько $ 700 млн на рік», – розповідає Боровик.

Уряд запевняє, що «шокова терапія» допоможе впоратися з енергетичною залежністю, тим більше, що вимога підняти тарифи на комунальні послуги для українців йде від головного кредитора країни.

Однак, піднімаючи тарифи до рівня європейських, керманичі випустили з уваги, що середня заробітна плата в Україні сьогодні найнижча в Європі. За аналітичними даними, в європейських країнах витрати на ЖКП не перевищують 10-20% від середньої заробітної плати. В результаті, після підвищення тарифів майже вся зарплата українця піде на оплату ЖКП.

У таких умовах підвищення тарифів може призвести до крайнього зубожіння населення і масового бойкоту платіжок від комунальників, а люди будуть просто змушені переходити в режим жорсткої економії. Врятувати українців від повного зубожіння допоможе введення субсидій, проте не варто забувати: витримати бюрократичний тиск вдасться тільки найстійкішим. Решті ж доведеться затягти паски ще міцніше...

Марина Шевченко, спеціально для «Слово і Діло»

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: