Уряд не забезпечує виплат навіть нижче прожиткового мінімуму – експерт

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Якщо уряд залишить без уваги питання переіндексації заробітних плат українцям, це буде свідченням порушення Конституції України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи інформацію про те, що в уряді вирішили розглянути питання переіндексації заробітних плат.

«В Україні діє Конституція України, яку потрібно виконувати. Те, що зараз непроіндексована заробітна плата, по факту означає, що людям платять менше прожиткового мінімуму. Іншими словами, на даний момент держава є порушником Конституції й продовжує виплачувати людям суми, які не забезпечують мінімального рівня існування», – розповідає експерт.

За його словами, якщо враховувати, що у минулому році була інфляція більше 20%, в цьому році інфляція також зростає, що призводить до суттєвої збитковості населення та падіння платоспроможного попиту. Це впливає не лише на соціальну напруженість в суспільстві, але й на всю економіку.

«Виникає питання: звідки взяти кошти? Якщо мова йде про бюджетні установи, то в них є величезний потенціал – за рахунок проведення атестації, звільнення працівників та підвищення зарплати тим, хто залишається. Крім того, у Державному бюджеті передбачена сума видатків, спрямованих на виплату зарплат», – пояснює Несходовський.

Нагадаємо, раніше ряд парламентських фракцій, в тому числі й зі складу коаліції, закликали уряд проіндексувати зарплати та пенсії.

Останній раз мінімальна пенсія, мінімальна зарплата та прожитковий мінімум в Україні піднімалися 1 грудня 2013 року. Ці показники залишаються на рівні 1218 грн (прожитковий мінімум для працездатних осіб та мінзарплата) і 949 (мінімальна пенсія).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: