Український уряд саботує боротьбу з корупцією – The New York Times

Читать на русском
Через тривалий політичний та економічний хаос європейські союзники України все більше і більше розчаровуються повільними темпами змін в країні.

Європа розчарована діями української влади – економіка країни продовжує йти на дно, падіння ВВП досягло 17,6% тільки в першому кварталі 2015 року, а тотальна корупція, з якою так несамовито обіцяли боротися Президент і прем'єр-міністр, набирає божевільних обертів.

Через тривалий політичний та економічний хаос європейські союзники України все більше і більше розчаровуються повільними темпами змін в країні, констатують журналісти видання The New York Times, пише «Слово і Діло».

На думку президента Проекту перехідних демократій (американської некомерційної організації) Брюса Джексона Піткерна, вся справа в українському уряді, який «занадто слабкий і крихкий, щоб зробити необхідні речі, які допоможуть побудувати єдину і незалежну державу».

«Ми не маємо зараз просто російську агресію щодо жертви України. Ми маємо передбачувано агресивну Росію проти непередбачуваної та ненадійної України. Україна розглядається нині як країна, якій не можна довіряти. Що говорить ЄС: де децентралізація? Де виконання зобов'язань? Де реформи?», – зазначає Джексон.

Поряд з цим, новій владі України, зокрема, Президенту Петру Порошенку і прем'єр-міністру Арсенію Яценюку досі не вдалося виконати своїх обіцянок щодо викорінення повальної корупції в країні. Більше того, високопоставці й самі опиняються в епіцентрі корупційних скандалів, як це було з главою Кабміну, якого екс-глава Держфінінспекції Гордієнко звинуватив у розкраданні більше 325 млн дол бюджетних коштів.

До того ж, жоден з десятків мільярдів доларів, вкрадених екс-президентом Януковичем і його найближчими соратниками, досі не повернуто до скарбниці України, як не арештовані і самі представники колишньої влади – корупційні розслідування проти екс-чиновників і керівників держкомпаній значною мірою застопорилися.

Не дивно, що через такі далеко не професійні дії уряду, нинішня влада України практично позбулася довіри і власних громадян.

Втім, розчарування можна очікувати, кажуть аналітики. «Минув рік, всі завжди розчаровуються після будь-якого революційного перевороту, це твердження закону соціальної науки», – вважає професор Стенфордського університету і колишній американський посол в Росії Майкл Макфол, який до того ж є експертом з революцій.

«Такого ніколи не було, коли люди кажуть: «О, справи йдуть навіть краще, ніж я думав. Завжди – «уряд робить недостатньо». Завжди – «реформи йдуть повільно». Я вражений низкою реформ, які вже пройшли. Я думаю, що Захід недооцінює цього», – заявив Макфол.

Українські ж чиновники продовжують годувати своїх громадян обіцянками, запевняючи, що ненависна корупція все ж таки буде викорінена. Особливу надію влада покладає на новостворене Антикорупційне бюро, яке, як очікується, нарешті дозволить посадити за ґрати чиновників-корупціонерів, що досі уникали покарання.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: