Що стоїть за зустріччю Керрі та Путіна: вимоги Обами чи страх війни? – експерт

Читать на русском
Український політолог поділився міркуваннями щодо недавнього візиту Джона Керрі в Росію та чи не причетний до цього Барак Обама.

Якщо Обама спробує налагодити відносини з Росією після анексії Криму і подій на Сході, то замість світлого місця в історії залишить за собою дуже брудний слід.

Про це розповів голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло», посилаючись на korrespondent.net

«Керрі прилітав, в першу чергу, для зустрічі з Володимиром Путіним. З Лавровим він зустрічався неодноразово. Так, це відбувалося не на території Росії, але зустрічі були. Це означає тільки одне – в Штатах серйозно побоюються, що Росія піде на ескалацію конфлікту на Донбасі в найближчий тиждень. До речі, цим виправдовуються не тільки дії Керрі, а й Ангели Меркель. Вони здійснили візити до Росії для того, щоб переконати Путіна не робити дурниць на Донбасі», – розповідає політолог.

На думку експерта, малоймовірно, що візит Керрі пов'язаний з Обамою і спробою налагодити відносини, оскільки Обама вже намагався це зробити в перший термін свого президентства. Якщо він спробує покращити відносини з Росією після анексії Криму і подій на Сході, то замість світлого місця в історії залишить за собою дуже брудний слід. Обама не хоче війни в останні півроку свого президентства.

«Нормалізації відносин Росії і США немає й не передбачається найближчим часом. Переговори є, вони активізувалися, але сталося це саме тому, що існує великий ризик нової ескалації конфлікту. Про нормалізацію говорити немає жодних підстав – власне, сам Лавров після зустрічі сказав, що ніякого прориву не сталося», – підкреслив Фесенко.

Зазначимо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк незадоволений недавнім візитом глави держдепартаменту США Джона Керрі в Сочі. Росія, на його думку, «безсумнівно» скористається підсумками цієї зустрічі «неналежним чином».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: