Позиція Європи: мир за будь-яку ціну або третій Майдан. Погляд

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

14 травня відбулася зустріч президента Франції Франсуа Олланда і Президента України Петра Порошенка.

Виступаючи перед пресою, Франсуа Олланд сказав: «Деякі групи зацікавлені в тому, щоб конфлікт тривав, і ці групи ми з легкістю ідентифікуємо». Про кого саме йдеться, він пояснювати не став.

Розмовляючи з Петром Порошенком, французький президент зазначив, що Україна повинна сприяти діяльності робочих груп та «виконувати цілий ряд умов».

«Я про них нагадав Президенту Порошенку», – повідомив Олланд.

Український політолог Олександр Палій у коментарі «Слову і Ділу» розповів, що Франція не змінювала своєї позиції до України, а в заявах Олланда не варто шукати ніякого негативного підтексту на адресу українського Президента та України загалом.

«Заява про робочі групи, ймовірно, не стосується нашої країни, тому що в Україні все централізовано. Є армія, Нацгвардія, добровольці. Стосовно його слів про виконання ряду умов, можливо, мались на увазі переговори з ДНР, згідно Мінських домовленостей. В той же час всі розуміють, що в російському керівництві є люди, які зацікавлені в продовженні конфлікту. Вони більш радикальні та налаштовані на війну. З іншого боку, є люди, які хочуть зробити крок назад і повернути можливість російського економічного життя. Тому переконаний, що до України немає питань. У нас немає ніякого плюралізму», – аналізує політолог.

Водночас експерт-міжнародник Олександр Потєхін дотримується протилежної думки та вважає, що заяви Олланда – сигнал для Порошенка.

«Подібні заяви Олланда – це фактично примус Порошенка вести переговори з ЛНР і ДНР, що може призвести до третього Майдану. Порошенко намагається пояснити, що не може на це піти, адже стільки крові пролито у війні проти сепаратистів, але йде примус. Європі потрібен мир за будь-яку ціну, тому вони підштовхують Порошенка до дій», – вважає він.

Нагадаємо, раніше президент Ради Європейського Союзу Дональд Туск заявив, що ставлення ЄС до російської агресії диктують Франція та Німеччина.

Відзначимо, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк невдоволений недавнім візитом глави держдепартаменту США Джона Керрі в Сочі. Росія, на його думку, «безсумнівно» скористається підсумками цієї зустрічі «неналежним чином».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: