Експерт: контингент НАТО на кордоні України – це початок повномасштабної війни

Читать на русском

Спеціаліст поділився міркуваннями щодо введення миротворців на Донбас: чи означає це нездатність держави забезпечити суверенітет на своїй території і чи можливе проведення миротворчої місії іншою міжнародною організацією.

Миротворча місія - це введення військ, а не штатні підрозділи збройних сил держав, що діють під певним прапором і мандатом. У ОБСЄ таких збройних сил немає, вони є тільки в ЄС, а контингент НАТО на українському кордоні – сигнал для початку повномасштабної війни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський, аналізуючи ймовірність пербування миротворчої місії в Україні під егідою Ради безпеки ООН.

«На сьогоднішній момент на окупований території зосереджені збройні сили противника в кількості близько 50 тисяч осіб. Україна ж не готова проводити повномасштабні наступальні дії. Діти, пенсіонери, соціально незахищені верстви населення, що залишаються на Донбасі, потребують допомоги, тому зараз будь-який формат місії, що допускається, потрібно використовувати. Крім того, позиція ЄС однозначна – збереження кордонів і цілісності України. Якщо така місія входить в Україну і перестає проливатися кров – це шанс і вже перемога», – розповідає експерт.

За його словами, на другому етапі, згідно Мінських домовленостей, беруться під контроль кордони. Потрібно розуміти, що це спільне завдання України та ЄС, що підтверджується євроінтеграційною концепцією, згідно якої кордони Європи повинні пролягати по східних кордонах України.

«Росія як постійний член Ради безпеки ООН може побічно заблокувати це голосування. Але й РФ це теж не потрібно, адже вона демонструє Заходу, що налаштована на досягнення миру. Теоретично, це можуть бути інші міжнародні організації, а не тільки ООН. У документах прописано, що миротворча місія може бути за мандатом ООН від однієї з міжнародних організацій або окремої країни. Але в даному контексті враховувати потрібно те, наскільки сильна антинатівська риторика в РФ, а також те, що в ЄС входять країни, які не мають жодного відношення до НАТО (Швеція, Фінляндія, Австрія, Швейцарія), що можуть виступити гарантом між ЄС і РФ. НАТО на кордоні означатиме початок повномасштабної війни», – пояснив фахівець.

Нагадаємо, 13 березня міністр закордонних справ України Павло Клімкін розповів журналістам, що навіть визнання Росії стороною конфлікту не позбавить її права вето в Раді безпеки ООН у питанні введення «блакитних касок» на Донбас.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: