Клімкін вважає, що без миротворчої місії на Донбасі не обійтися

Читать на русском

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що присутність миротворчої місії на Донбасі стане додатковим стабілізуючим фактором для встановлення миру в регіоні.

Про це він повідомив в інтерв'ю журналу «ФОКУС», пише «Слово і Діло».

За його словами, місія ОБСЄ, яка сьогодні моніторить припинення вогню і відведення важкого озброєння сторонами на Донбасі, є суто наглядовою.

«Якщо терористи ведуть обстріли вночі, представники організації не можуть до них виїхати, оскільки це заборонено правилами безпеки. Якби там стояли миротворці, вести бойові дії або планувати майбутні атаки було б набагато складніше. У цьому і полягає ідея», – говорить Клімкін.

Міністр додав, що Україна розглядає участь миротворчої місії на Донбасі як додатковий фактор стабілізації. «Це можуть бути миротворці ООН, ЄС, поліцейська місія. Хоча для ЄС направити до нас миротворців буде політично складніше, оскільки ця місія все одно повинна отримати мандат ООН», – зазначив глава українського МЗС.

Клімкін також повідомив, що визнання Росії стороною конфлікту не позбавить її права вето як постійного члена Ради безпеки ООН, так як РФ обов'язково захоче ним скористатися. «Його можна подолати, тільки якщо виключити РФ із Радбезу. Але для цього потрібна перебудова всієї системи ООН», – зазначив міністр.

В той же час міністр уточнив, що існують і інші методи вирішення питання направлення в Україну миротворчої місії. «Є також можливість передачі питання про введення миротворців на розгляд Генасамблеї ООН – тоді рішення буде прийматися спільним голосуванням. Але після цього все одно потрібно буде йти в Радбез за мандатом», – пояснив Клімкін.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: