Москаль хоче відновити малий прикордонний рух з Росією на Луганщині

Читать на русском
Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль пропонує відновити малий прикордонний рух між Україною і Росією у місті Мілове на півночі Луганської області.

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадій Москаль пропонує відновити як виняток малий прикордонний рух між Україною і Росією в селищі Мілове.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ЛОДА в Facebook, передає «Слово і Діло».

Районний центр Мілове розташований на півночі Луганської області на самому кордоні з Російською Федерацією. Північно-Кавказька залізниця розділила населений пункт на дві частини. Мілове залишилося з українського боку, а Чорткове (районний центр Ростовської області) — з російського. Селища обабіч кордону дуже пов’язані між собою родинними та економічними зв’язками, тому урядова постанова про тимчасове скасування малого прикордонного руху з Росією із 16 березня цього року викликала тут соціальну напругу, кажуть в ЛОДА.

«Державний кордон між Міловим та Чортковим на деяких ділянках є умовним. Три кілометри він тягнеться прямо по вулиці із символічною назвою Дружби народів, де немає ні контрольно-слідової смуги, ні огорожі. З одного боку вулиці – Україна, а з протилежного – Російська Федерація», - розповідає Москаль.

«Тут стоять приватні будинки, торгові точки, підприємства тощо, які належать до різних країн. Йдучи по цій вулиці, ми самі разів 20 ненавмисно порушили державний кордон, інакше тут пройти неможливо», – додає голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації.

За його словами, місцеві жителі завжди спілкувалися без будь-яких прикордонних формальностей, а зараз за перетин вулиці вони можуть бути затримані прикордонниками та притягнуті до адміністративної відповідальності. «Мілове – єдиний населений пункт в Україні, який державний кордон розділив по-живому. Тут проживає більше тисячі сімей, у яких один із подружжя має українське, а інший — російське громадянство. Тому мною буде підготовлене звернення до уряду з проханням відновити, як виняток, малий прикордонний рух між Україною й Росією у Міловому для мешканців Чорткового», - заявив Москаль.

На думку губернатора області, таке рішення уряду знизить соціальну напруженість, яка з'явилася після закриття малого прикордонного руху. «Символічне поняття дружби народів (саме по такій вулиці проходить кордон) зараз опинилося під питанням через агресію Росії до України. Однак це не значить, що заручниками політики мають стати ще й родинні стосунки місцевих мешканців», – резюмував Москаль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: