Спецслужби повинні боротися з фейковими та проплаченими мітингами – спеціаліст

Читать на русском

Спеціаліст поділився міркуваннями стосовно порушення кримінальної відповідальності за організацію та участь у платних мітингах

Ситуація з проплаченими мітингами обов'язково має вирішуватись, оскільки в іншому випадку в країні почнеться «махновщина».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів Заслужений юрист України, експерт з питань правоохоронних органів Юрій Мартиненко, аналізуючи ініціативу прийняття законопроекту з внесення змін до Кримінального Кодексу про визнання факту організації проплачених масових акцій злочином.

«Мітинг – це вільне волевиявлення людей, гарантоване Конституцією України, тому учасники мітингів повинні нести відповідальність. Коли люди отримують платню за організацію протесту – це не волевиявлення, а конституційне право втрачає свої функції. Можливо, кримінальна відповідальність — це досить жорстко. Для початку слід ввести адміністративну відповідальність. З цим потрібно боротися, інакше ми доведемо до хаосу країну та спричинемо «махновщину», – розповідає Мартиненко.

За його словами, мітинг шахтарів продемонстрував, що це проплачені люди, які, можливо, до шахтарів не мають жодного стосунку.

«Процес доведення того, що мітинг проплачений, буде лягати на правоохоронні органи. Повинні працювати кримінальна розвідка, слідство. В першу чергу потрібно встановити організатора, джерело фінансування, зафіксувати докази. Можливо, навіть піти шляхом просування в саму акцію своїх працівників, які ніби теж учасники акції. Вони матимуть змогу зафіксувати момент отримання грошей та вказати на джерело фінансування цього мітингу», – аналізує спеціаліст.

Водночас радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко, який і підготував законопроект, сьогодні повідомив на своїй сторінці у Facebook про те, що «після трьох днів навали Ахметовських шахтарів буде наполягати на включення його до порядку денного наступного пленарного засідання».

«Прошу підтримки всіх фракцій коаліції для припинення свавілля з фейковими і проплаченими масовими акціями. Прийняття такого законопроекту Радою буде означати, що в ній переважають здоровий глузд і логіка. І навпаки», – пише Геращенко.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: