«Олігархи в шахтарських касках»: навіщо насправді шахтарі протестують в Києві?

Читать на русском
Шахтарські протести і медійна істерія з приводу міфічного законопроекту про продаж землі – тільки частина методів по зриву голосування за закон про трансфертне ціноутворення

Сьогодні біля Верховної Ради відбувся мітинг шахтарів, які нібито вимагали від влади виплатити борги з заробітної плати і звільнити міністра енергетики Володимира Демчишина. Так, кілька тисяч шахтарів прогулялися центром Києва пішою ходою від вулиці Хрещатик і до Грушевського – Верховної Ради України. Але й того виявилося молодикам замало: мітингувальники вирішили відвідати ще й Кабінет міністрів та Адміністрацію Президента, здається, про всяк випадок.

Нагадаємо, 21 квітня на третьому з'їзді шахтарів України міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин повідомив, що Міненергетики планує до кінця 2015 року закрити та законсервувати 11 шахт. Така перспектива шахтарям не надто сподобалася і з учорашнього дня вони протестують в урядовому кварталі в центрі Києва.

Шахтарські протести і медійна істерія з приводу міфічного законопроекту про продаж землі – тільки частина методів по зриву голосування за закон про трансфертне ціноутворення

Щоправда, за гуркотом касок незрозуміло, чого ж саме вони хочуть. Бо найгучнішим призовом було «хунту – геть» та якісь незадоволення мером Києва Віталієм Кличком. Цікаво, що серед гірників було помічено групу людей у білих балаклавах. Яка їх мета – теж незрозуміло. Але у ЗМІ вже знайшли серед протестувальників «тітушок» з минулорічного Антимайдану.

Слід зазначити, що жодна політична сила так і не взяла на себе відповідальність за проведену акцію протесту. Хоча й були ті, хто вирішив, що цей мітинг – чудова нагода закінчити роботу в парламенті. Наприклад, фракція «Опозиційного блоку» навіть залишила сесійну залу.

Лідер «Опоблоку» Юрій Бойко зазначив, що напередодні до Києва прибули шахтарі із вимогами про виплату заробітних плат, незакриття шахт, збереження робочих місць, але «на жаль, жодна провладна інституція з ними не зустрілася і не дала відповіді на ці запитання». Чому ж з шахтарями не зустрівся сам Юрій Анатолійович – питання також відкрите. Але 18 шахтарів все ж таки провели переговори з представниками Адміністрації Президента, а ще 8 мітингувальників пішли на переговори до Кабміну. В АП сподіваються, що найближчим часом в уряді розглянуть питання реалізації програми вугільної промисловості. Як відреагують Кабмін та Яценюк – невідомо.

А от експерти вважають, що ця акція протесту має політичне підґрунтя. Так, на думку директора Центру політичних студій та аналітики Віктора Тарана, мотивом для такого політичного шоу є законопроект №1861 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо трансфертного ціноутворення)».

«Цей законопроект пропонує радикальне збільшення контролю над виведенням фінансових ресурсів за межі країни. Ним передбачається, що більшість господарських операцій визнаються контрольованими, якщо обсяг господарських операцій платника податків з одним контрагентом перевищує 20 млн гривень (без урахування податку на додану вартість) за відповідний податковий (звітний) рік. По суті, цим він закриває для олігархів можливість щороку виводити мільярди гривень прибутків у офшори, не сплачуючи при цьому в Держбюджет ані копійки податків. Під удар потрапляють десятки мільярдів не завжди чесно зароблених грошей», – пише він.

За його словами, цей документ пропонує вдосконалити визначення «пов’язані особи», зокрема в частині порядку підрахунку суми часток корпоративних прав за рахунок збільшення частки володіння особи в наступній юридичній особі в ланцюгу до 50%. Оскільки частка володіння корпоративними правами в розмірі 20% в кожній наступній юридичній особі не передбачає фактичної можливості платника податків впливати на рішення осіб у ланцюгу. Законопроектом пропонується законодавчо закріпити необхідність визначення переліку товарів, які мають біржове котирування Кабінетом міністрів України та ряд інших прогресивних норм.

«Всього один закон може поставити хрест на схемі, за допомогою якої групка олігархів вже двадцять років обкрадає країну. Чи потрібно згадувати, що найбільший удар цей закон завдає по Рінату Ахметову, чиї шахтарі другий день поспіль пікетують Раду? Так само законопроект зачіпає інтереси і бізнес-партнерів Ахметова з числа депутатів «Опозиційного блоку», і ряд олігархів меншого калібру, які входять до складу цієї та інших фракцій та груп», – зазначає Таран.

Саме через це, на його думку, в хід ідуть інші методи, щоб зірвати роботу Ради та блокувати прийняття законопроекту. В їх числі – шахтарські протести, медійна істерія з приводу міфічного законопроекту про продаж землі тощо.

Такі аргументи й справді виглядають більш ніж переконливими. Особливо, якщо згадати, що «масовка» мітингу шахтарів нічого чіткого не вимагала і дуже швидко розійшлася, покинувши свої транспаранти.

Анастасія Соснова, спеціально для «Слово і Діло»

***
Редакція «Слово і Діло» може не поділяти точку зору автора. Редакція не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: