Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України

Свириденко у програмі уряду обіцяє впорядковувати юридичне поле бізнесу та забезпечити нові сучасні форми діяльності

4 листопада 2021 року Рада призначила Юлію Свириденко Першим віце-прем'єр-міністром України – Міністром економіки України. Програма уряду від 12 червня 2020 року зобов'язує урядовця впорядковувати юридичне поле діяльності самозайнятих осіб, мікро-, малого і середнього бізнесу та забезпечити нові сучасні форми їх діяльності та економічної організації (платформи, ВРО (business process outsourcing), стартап-компанії тощо).
Виконано
Сказано 4 листопада 2021 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/90299.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/87320.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/69593.html
  • https://jurliga.ligazakon.net/news/208860_komu-potrben-rro-z-1-schnya-2022-roku--yak-vstanovleno-shtrafi
  • https://yur-gazeta.com/golovna/na-yakih-zasadah-v-ukrayini-teper-funkcionuvatimut-naukovi-parki-priynyato-zakon.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1714-IX#Text

Результат

Наприклад. Щодо забезпечення впорядкування юридичного поля діяльності бізнесу. Так, попри всі намагання групи народних депутатів на позачерговому засіданні Ради вчергове відтермінувати ще на рік (до 01.01.2023) обов'язкове застосування РРО/ПРРО, все ж таки з 01.01.2022 їх використання стало необхідним для більшості суб'єктів господарювання, які проводять розрахункові операції (готівкові та безготівкові), незалежно від обсягу отриманого доходу протягом календарного року та обраного виду діяльності. Таким чином, з 01.01.2022 перелік суб'єктів господарювання, яким необхідно застосувати РРО/ПРРО, значно збільшився (див. джерело № 5).

Щодо забезпечення нових сучасних форм діяльності та економічної організації. Нагадаємо, що 7 вересня 2021 року Рада ухвалила урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо активізації діяльності наукових парків». Документ надає право закладам вищої освіти та науковим установам створювати наукові парки без погодження з МОН, а також самостійно визначати напрями своєї діяльності; право бути засновниками декількох наукових парків; можливість надавати в оренду приміщення для розміщення наукових парків на пільгових умовах. Законом передбачено, що майнові права на технології та об’єкти права інтелектуальної власності, створені під час виконання проектів наукового парку, є власністю наукового парку, замовників та/або партнерів наукового парку відповідно до укладених ними договорів, крім окремих випадків (№ 1714-IX). Набрання чинності відбудеться 12.04.2022.

Важливо і те, що з метою запуску програми для реалізації потенціалу «професійних людей» в ІТ-індустрії, відомої за назвою «Дія.City», у 2021 році було ухвалено Закони України: «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (№ 1667-IX), «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (№ 1946-IX).

Далі, вже на початку 2022 року, 8 лютого розпочав свою роботу простір для розвитку ІТ-індустрії Дія.City. В Мінцифри пояснюють: «Дія.City – це унікальний правовий та податковий простір для IT-компаній. Він поширюється на всю територію України та створює для технологічного бізнесу особливі умови, що враховують специфіку внутрішнього ринку та конкуренцію з іншими країнами. Проєкт має все для успішної побудови та розвитку ІТ-бізнесу. Від сприятливих податків – у 5 разів нижчі, порівнюючи із загальною системою оподаткування – до соціальних гарантій для розробників, інструментів захисту інвестицій та інтелектуальної власності». Інші деталі – див. за посиланням: https://city.diia.gov.ua/

Одним із перших резидентів Дія.City стала міжнародна фінансова технологічна компанія Revolut. Компанія представлена в 36 країнах світу та є найдорожчим стартапом Великої Британії.

Враховуючи такі приклади, обіцянці присвоєно статус «виконано». В майбутньому рецензія обіцянки може бути розширена.