Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції окупованих територій, нац. меншин і міжнаціональних відносин

Джемілєв заявив, що кримські татари проведуть свій референдум щодо майбутнього Криму

28 жовтня 2014 року один з провідників кримських татар Мустафа Джемілев заявив, що кримські татари проведуть свій представницький референдум щодо майбутнього Криму.
Не виконано
Сказано 28 березня 2014 р.

Джерело

  • http://ua.interfax.com.ua/news/political/198218.html
  • http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/04/19/7023053/
  • http://www.dsnews.ua/society/dzhemilev-rasskazal-o-sekretnom-otchete-fsb-dlya-putina-po-20032019105000

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано" тому, що за станом на 2019 рік території Кримського півострова залишаються включеними РФ. Всілякі волевиявлення корінного населення кримських татар строго переслідується владою встановленою РФ на анексованій території. Ніякі референдуми на підтримку українського суверенітету в Криму з 2014 року кримчанами не проводилися.

Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели економічні санкції. Росія заперечує анексію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості». Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014.

20 березня 2019 року в інтерв'ю ЗМІ Джемілєв заявив, що майже ніхто з кримських татар не ходив на "референдум".

"Завдяки місцевим меджлісам ми чітко знали, скільки кримських татар прийшли на голосування (хоча, звичайно, не знали, хто як голосує). Так ось, з 180 тисяч кримських татар, які мають право голосу, на дільниці прийшло трохи більше 900 осіб. Це близько піввідсотка. Решта підтримали заклик Меджлісу бойкотувати незаконний "референдум", - акцентував Джемілєв.

19 квітня 2014 року лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв повідомив, що кримські татари проведуть свій національний референдум про статус Криму, як тільки виникнуть прийнятні для цього умови і з'являться гарантії його безперешкодного проведення.