Підвищення тарифів призведе до масового бойкоту сплати ЖКХ – експерт

Читать на русском

Багаторазове підвищення тарифів на газ економічно необґрунтоване.

Піднімаючи тарифи до рівня європейських, потрібно не забувати прив'язувати їх до рівня заробітних плат, про це заявив експерт у сфері енергетики та ЖКГ Дмитро Довженко, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

«У європейських країнах витрати на ЖКГ зазвичай не перевищують 10-20% від середньої заробітної плати. Тоді як у нас після підвищення тарифів майже вся зарплата піде на комуналку», – констатує Довженко.

Як зазначає експерт, середня заробітна плата в Україні сьогодні найнижча в Європі. При нинішньому курсі мінімальна зарплата в Україні становить 43 долари на місяць, що еквівалентно 1,43 долара в день, тоді як у ООН порогом бідності вважається зарплата нижче 2 доларів.

«Уявімо приватне домоволодіння в 100 кв. м, де проживає 4 людини. За рік сім'я для потреб опалення, приготування їжі та гарячої води витратить приблизно 5 тисяч куб. м газу. При нинішній ціні за них потрібно сплатити 8,94 тис. грн. Після введення нових тарифів ця сума досягне 28,92 тисяч гривень. Тобто сім'я змушена буде віддавати всю зарплату за природний газ», – зауважив Довженко.

В свою чергу аналітик з питань соціальної політики Інституту суспільних досліджень Маріанна Онуфрик переконана, що в таких умовах підвищення тарифів може призвести до зубожіння населення та масового бойкоту сплати комунальних тарифів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: