Судний день настав: Порошенко взявся за недоторканність депутатів і суддів

Читать на русском

Сьогодні народні депутати України матимуть шанс таки виконати популярну протягом останніх двох парламентських компаній обіцянку стосовно скасування депутатської недоторканності.

Ініціатором відповідного процесу виступив сам Президент України Петро Порошенко, внісши на розгляд депутатів відповідний законопроект.

Наразі, за інформацією офіційного сайту Верховної Ради відповідна законодавча ініціатива направлена на розгляд профільного комітету. Однак за словами спікера парламенту Володимира Гройсмана, зміни до Конституції щодо скасування депутатської недоторканності можуть бути розглянуті уже сьогодні.

«Цей закон я в п'ятницю дав доручення апарату, щоб у п'ятницю він проголосований і направлений у Конституційний суд і, відповідно, ми почали процедуру зняття необмеженої, необґрунтованої та ганебної недоторканості депутатів і суддів», - завив спікер.

Хоча наразі не зрозуміло, яким чином це буде здійснено, враховуючи те, що для прийняття змін до Конституції має бути конституційна більшість, а в парламенті зареєстровано лише 275 народних депутати.

Зауважимо,  що згідно пояснювальної записки законопроектом Порошенка пропонується виключити з тексту діючої Конституції частину ст 80., якою народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність та іншу частину тої ж таки статті, згідно якої народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Крім того, відповідні зміни передбачають питання законодавчого скасування недоторканності суддів. Зокрема, в редакції президентського законопроекту це пропонується викласти у наступному формулюванні: «Суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у виді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи».

Нагадаємо, що раніше «Слово і Діло» повідомляло про обіцянки ряду українських політиків стосовно ініціювання та підтримки скасування депутатської недоторканності. Зокрема, 4 січня 2015 року координатор парламентської коаліції Юрій Луценко заявив, що скасування депутатської недоторканності відбудеться у 2015 році. 

Ще раніше, віце-спікер парламенту Оксана Сироїд також запевнила, що «Самопоміч» підтримає законопроект про зняття депутатської недоторканності.

Схожі обіцянки стосовно бажання підтримати скасування депутатської недоторканності давали народний депутат Михайло ГаврилюкДенис Силантьєв, Борислав БерезаЄгор Соболєв та ряд інших.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: